Gazdaság

Kiugró a tavalyi hiteldinamika

A jelentős lakossági állománybővülés a lakáshitelek és a babaváró támogatások folyósításának eredménye

A vállalatok hitelállománya 11 százalékkal, míg a kkv-k hitelállománya 17 százalékkal haladta meg tavaly az egy évvel korábbi szintet, a lakossági hitelállomány pedig 15 százalékos bővülést mutatott – ismertette Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője tegnap a jegybank legfrissebb, a 2021 negyedik negyedévét összegző, Hitelezési folyamatok című jelentését bemutatva.

Kiemelte: tavaly az utolsó negyedévben közel négyszázmilliárd forinttal, négy százalékkal bővült a vállalati hitelállomány. A bővülés a forinthiteleknek, és a hosszú lejáratú hiteleknek köszönhető, a hazai vállalati hiteldinamika a harmadik legmagasabb lett uniós összevetésben – mondta. A lakossági állománybővülés a lakáshitelek dinamikus növekedésének és a babaváró hitelek továbbra is jelentős folyósításának eredménye. Nemzetközi összevetésben tavaly Magyarországon volt a legmagasabb hiteldinamika a háztartási hiteleknél – mutatott rá.

A negyedik negyedévben mind a teljes vállalati, mind a kkv hitelek kibocsátása rendre 51 és 32 százalékkal volt magasabb a 2019-es szinteknél – hangsúlyozta. Elmondta: a kamatkörnyezet emelkedése még nem gyűrűzött át teljes mértékben a hitelkamatokra, tavaly a lakáshitelek árazását befolyásoló hosszú hozamok és forrásköltségek súlyozott átlaga két százalékponttal nőtt, míg az átlagos THM mindössze fél százalékponttal.

Valamennyi kamatfixálási kategóriában csökkent a lakáshitelek átlagos felára, a csökkenés átmeneti, néhány hónap elteltével emelkedni fog – közölte. Nagy Tamás MNB-igazgató az MTI kérdésére elmondta: a vállalati hiteleknél gyorsabb volt az átárazódás, a lakosság esetében időbeli elcsúszás volt. Idén az első hat hónap mindenképpen szigorodó kamatkörnyezetet eredményez. A vállalatihoz hasonló mértékű átárazódásra nem számítanak a lakossági hitelek esetében – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Kamatemelésről döntött az MNB

ĀA kamatemelési ciklust addig folytatják, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak