Gazdaság

Hazánkban nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatás 2021 végén

Kormányzati támogatás

Tavaly a harmadik negyedévről a negyedikre 1,2 százalékkal nőtt a munkában állók száma hazánkban, ami az uniós tagállamok közül a leggyorsabb ütemű növekedés, majdnem másfélszer meghaladta az európai átlagot – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium tegnap.

Hazánkban nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatás 2021 végén
Hazánkban nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatás 2021 végén
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kormány stratégiája, a gazdaság teljesítményének növelése a munkát vállalók számának emelkedésével valósul meg. A munkaalapú gazdaság kiépítésének köszönhetően ma többen dolgoznak Magyarországon, mint a rendszerváltozás óta bármikor, a munkanélküliségi ráta 2010-hez képest a harmadára csökkent. Az Eurostat adatközlése szerint a hazai foglalkoztatotti létszám 3,2 százalékos éves növekedési üteme is meghaladja az unió átlagát. Magyarországon a ledolgozott órák számában negyedéves alapon 1,7 százalékos, éves szinten 6,8 százalékos emelkedés volt kimutatható tavaly év végén.

A huszonhét tagállam átlaga e számoknál is alacsonyabban áll, 0,2 és 5,1 százalék. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a közleményben kifejtette: Magyarországon rekordokat dönt a foglalkoztatás, az élénkülés leginkább a tudásalapú, magas hozzáadott értéket előállító területekre jellemző. A nemzetgazdasági ágak közül az elmúlt évtizedben és a járványhelyzetben is az informatikai szektorban nőtt a leggyorsabban a munkahelyek száma. A kormány jelenleg is támogatja az álláskeresők elhelyezkedését, a vállalkozások munkaerő-támogatása programban már több mint 42 ezer ember felvételéhez igényeltek 23 milliárd forintot.

Kapcsolódó írásaink