Gazdaság

Megalapozott a félelem a gázszállítás leállításától

Az energiaellátás korlátozása drasztikus áremelkedéshez, gazdasági recesszióhoz vezetne

Az energiahordozók árának emelkedése Oroszországnak többletbevételt, Európának pedig többletköltséget okoz. Az energiaellátást érintő szankciók bevezetésének lebegtetése kontraproduktív, így azt be kell szüntetni.

Megalapozott a félelem a gázszállítás leállításától
Nincs terítéken, ám inflációs sokkot okozna a nyersanyagimport betiltása
Fotó: MH

Az energiaellátást érintő szankciók bevezetését lebegtetik brüsszeli, illetve amerikai politikusok az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktus kirobbanása óta. A beavatkozásnak katasztrofális következményei lennének az Európai Unió és Magyarország gazdaságára nézve – írta állásfoglalásában a Századvég Konjunktúrakutató. Rávilágítanak, hogy az olaj- és gázszállítások továbbra is zavartalanok, az áremelkedés Oroszországnak többletbevételt, Európának pedig többletköltséget okoz, valamint teret ad a spekulációnak. A szankciók lebegtetése kontraproduktív, így azt be kell szüntetni - magyarázták. Az unió első szankciós csomagjába nem kerültek be olyan intézkedések, amelyek érintették a gázszállításokat.

Az energiaellátás korlátozásától való félelem megalapozott, hiszen az európai gáztárolók töltöttségi szintje rekordalacsony. A Századvég becslése szerint a jelenlegi töltöttségi szint miatt mindössze néhány hétre lenne elég a gáz, nem beszélve arról, hogy a szállítások leállítása szinte azonnal drasztikus áremelkedéshez, rövid távon pedig gazdasági recesszióhoz, üzembezárásokhoz, munkahelyek megszűnéséhez, az ellátási láncok összeomlásához és a lakossági fűtési szolgáltatások korlátozásához vezetne. Közben azonban egyre nagyobb társadalmi nyomás nehezedik a nyugati politikusokra, hogy kiterjesszék a szankciókat az olaj- és gázszállításokra is. Az ellentmondást számos európai és amerikai képviselő úgy próbálta feloldani, hogy nyilatkozataival demonstrálta a szankciók kiterjesztésének szándékát.

„Bár a piaci szereplők tisztában vannak a beavatkozás észszerűtlenségével, a sorozatos nyilatkozatok hatására egyre jobban tartanak annak bevezetésétől. A növekvő félelem mostanra tőzsdei árrobbanást eredményezett. A hétfői napon volt olyan időszak, amikor a földgáz ára elérte a 345 euró/MWh-t a holland gáztőzsdén (ez egy hét alatt három és félszeres áremelkedést jelentett)” – hívták fel a figyelmet. Emellett a piacok változékonysága is rendkívüli mértékben megnőtt, ami teret nyitott a spekulációnak. Mivel a gázszállítások továbbra is zavartalanok, a drasztikus áremelkedés következménye, hogy Oroszország árbevétele és az Európai Unió költségei folyamatosan növekednek.

A szankciók lebegtetése súlyos károkat okoz az Európai Uniónak és Magyarországnak is. Úgy látják, hogy a háborús helyzetben különösen fontos, hogy a képviselők tartózkodjanak a politikailag motivált, észszerűtlen nyilatkozatoktól, és higgadt, egyértelmű kijelentéseket tegyenek. Az energiapiaci pánik megállításához pedig elengedhetetlen, hogy a nyugati és magyar baloldali képviselők abbahagyják az energiaellátást érintő szankciók lebegtetését.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója tegnapi, az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában rámutatott: Magyarországra a kőolaj és a földgáz nagyrészt Oroszországból érkezik, ráadásul a magyar háztartások jelentős hányada földgázzal fűt. Ezért aki a szankciókat ki akarja terjeszteni az energiaszektorra, és a gáz elzárásával fenyegetőzik, kárt okoz a magyar gazdaságnak és gyengíti a forintot. Ennek ellenére a baloldal többször is követelte a gázcsapok elzárását, illetve a szankcióknak az  energiaszektorra való kiterjesztését.

Az orosz–ukrán háború ellenére az aktív szavazók négyötöde (79 százalék) helyesli, hogy Magyarország orosz gázt vásárol – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából. Még a baloldali szavazók körében is több mint kétharmados (68 százalék) támogatottsággal bír, hogy Magyarország továbbra is gázt vásárol Oroszországtól.

Inflációs sokk lehet az eredmény

Londoni elemzők szerint Európában inflációs sokkot, az orosz gazdaságban összeomlásszerű recessziót okozna, ha az ukrajnai háború miatt érvényesített szankciók közé bekerülne az orosz földgáz és a nyersolaj importjának betiltása – írta meg az MTI tegnap. A Capital Economics tanulmányából kiderül: az orosz földgáz- és nyersolajszállítások leállítása esetén az irányadó északi-tengeri Brent olajféleség hordójának ára rövid távon 160 dollárra, a földgáz európai szabadpiaci ára megawattóránként 300 euróra szökne fel.

Számításaik szerint az olaj- és a földgázexport leállása esetén az orosz GDP-érték 25 százalékkal zuhanna az idén, és a rubel további 35 százalékkal gyengülne a dollárhoz képest – közölték.
(MT)

Kapcsolódó írásaink