Gazdaság

A költségvetés a rendkívüli helyzetben is stabil

A kormány sikeresen indította újra a gazdaságot, mára a magyar gazdaság növekedése az egyik leggyorsabb az Európai Unióban - derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből.

A költségvetés a rendkívüli helyzetben is stabil
A kormány sikeresen indította újra a gazdaságot, mára a magyar gazdaság növekedése az egyik leggyorsabb az Európai Unióban
Fotó: MH

A családok megerősítése érdekében februárban a gyermeket nevelők visszakapták a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat, a nyugdíjasok megkapták a 13. havi nyugdíjat, a fegyveres és rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél foglalkoztatottak pedig hathavi fegyverpénzt kaptak. Ezeken felül jelentős adócsökkentésekről is döntött a kormány, a 25 év alattiak teljes szja-mentességet kaptak, míg a munkáltatói adó 13 százalékra csökkent. Az intézkedések eredményeként a központi alrendszer február végi hiánya 1433,7 milliárd forint volt. A kormány biztosítja az ukrán háborús helyzet miatt a határvédelemhez és a menekültek megsegítéséhez szükséges forrásokat.

2022 első két hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1433,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1440,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 49,0 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 42,6 milliárd forintos hiányt értek el.

Mindezeken felül megjelenik a költségvetési hatása a 2022. január 1-jei hatállyal bevezetett intézkedéseknek is: a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások 5 százalékkal emelkedtek; a 25 év alattiak szja-mentességet kaptak; a munkát terhelő adók ismét csökkentek (a szociális hozzájárulási adó 15,5 százalékról 13 százalékra; a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás pedig megszűnt); a minimálbér 200 000 forintra, a garantált bérminimum 260 000 forintra emelkedett.

Ezeken felül ágazati béremelések is megvalósultak, aminek keretében nőtt a bére az ápolóknak, az orvosoknak, a bölcsődei dolgozóknak, a szociális és kulturális ágazatban dolgozóknak, a katonáknak, a rendőröknek, valamint a pedagógusoknak is.

A hazai kiadások közül kiemelendő, hogy a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek jelentősen meghaladták az egy évvel korábbi kifizetéseket. A nyugellátásokra 1004,4 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 347,0 milliárd forintot fordítottunk az év első két hónapjában.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom