Gazdaság

A Visa és a MasterCard felfüggeszti oroszországi tevékenységét

Több orosz bank bejelentette vasárnap, hogy hamarosan megkezdi a kínai UnionPay kártyaüzemeltető rendszerét használó kártyakibocsátást, amelyhez társul Oroszország saját Mir-hálózata.

A Visa és a MasterCard felfüggeszti oroszországi tevékenységét
s
Fotó: pymnts.com

A kínai fizetőrendszerre való áttérésre azután döntöttek az orosz bankok, hogy a Visa és a MasterCard közölte: felfüggeszti oroszországi tevékenységét. A Visa és a MasterCard kártyái országon belül továbbra is működnek, viszont külföldön nem lehet vásárolni velük. Nem működnek a külföldön kibocsátott Visa- és MasterCard-kártyák sem Oroszországban.

Vasárnap este érkezett a hír, hogy az American Express is felfüggeszti tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban; ebben a két államban tehát nem használhatóak a kártyák sem ATM-nél, sem fizetéskor.

A UnionPayre való átállásról vasárnap a Sberbank, Oroszország legnagyobb hitelezője, valamint az Alfa Bank, Raiffeissen Bank orosz leányvállalata, az MKB és a Tinkoff adott ki közleményt. Roszszelhozbank, Pocsta Bank, a Gazprombank, a Szankt-Petyerburg Bank, a Promsvyazbank, VBRD, Primszocbank, Zenit, és Szovkombank edig is használta a rendszert.

A UnionPay egy 2002-ben létrehozott nemzetközi fizetési rendszer, amely 2005-ben vált nemzetközivé. Alkalmazásával 180 országban lehet fizetni egyebek között Magyarországon, Svájcban, Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Mexikóban, Cipruson, Thaiföldön, Indiában, Izraelben, Portugáliában, Horvátországban, Lengyelországban, Szerbiában, és Ausztriában.

Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Oroszország besorolását a Moody's

Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Oroszország besorolását vasárnap a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal a várakozásával indokolta a lépést, hogy az ukrajnai háború miatt elrendelt nyugati szankciók és az ezek nyomán érvénybe léptetett tőkekorlátozások hatással lesznek a külföldre irányuló fizetésekre, köztük az orosz államadósság-szolgálati kötelezettségek törlesztésére is.

A Moody's vasárnap Londonban soron kívül bejelentette, hogy az eddigi „B3”-ról „Ca”-ra rontotta a devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamú orosz államadósság-kötelezettségek osztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Moody's az ukrajnai háború kezdete óta másodszor minősítette le az orosz államadósság-besorolást. A cég csütörtökön megvonta Oroszországtól a befektetési ajánlású szuverén osztályzatot, az addigi „Baa3”-ról egyszerre hat fokozattal „B3”-ra rontva a minősítést, és az új besorolást is további leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alatt tartotta.

A Moody's a vasárnapi bejelentés szerint e felülvizsgálat alapján döntött úgy, hogy az eddigi „B3” szintről további négy fokozattal a spekulatív sávon belül még mélyebben lévő „Ca”-ra rontja tovább az orosz osztályzatot.

A hitelminősítő így néhány napon belül tíz fokozattal minősítette vissza Oroszország hosszú futamidejű külső és hazai államadósságának besorolását.

A cég meghatározása szerint a „Ca” minősítés azt jelzi, hogy az e besorolással nyilvántartott adósságkötelezettségek esetében valószínűleg már bekövetkezett, vagy nagyon közel van a törlesztési csődhelyzet, bár van valamelyes kilátás a kamat- és a tőketartozások behajtására.

A Moody's osztályzati listáján az Oroszországnak vasárnap megadott „Ca” besorolásnál már csak egy rosszabb minősítés létezik, a „C”, amely rendszerint már bekövetkezett törlesztési csődöt és csekély későbbi törlesztési kilátásokat tükröz.

Oroszország vasárnapi leminősítésének indoklásában a Moody's kiemeli: a nyugati országok által az ukrajnai invázió után érvénybe léptetett, nagyon magas szinten összehangolt szankciók érdemben rontották Oroszország képességét arra, hogy időben eleget tegyen államadósság-törlesztési kötelezettségeinek.

Azzal, hogy korlátozták egyes orosz bankok hozzáférését a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózathoz, és ezzel egy időben közvetlenül is szankcionáltak nagy, állami tulajdonú orosz bankokat - beleértve az orosz jegybankot -, gyakorlatilag elzárták ezeket az intézményeket a globális pénzügyi rendszertől, kivételes mértékben megnehezítve részvételüket a nemzetközi tranzakciókban - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint mindez tetézi az ahhoz fűződő, már eddig is jelentős aggályokat, hogy Oroszország mennyire lesz egyáltalán hajlandó adósságszolgálati kötelezettségeinek teljesítésére.

Mindezt egybevetve a Moody's közölte: helyzetértékelése szerint jelentősen megnőtt az orosz törlesztési csőd kockázata.

Az orosz nyersolaj- és földgázexportból eredő devizabevételek enyhíthetik a súlyos szankciók hatásait, de ez sem zárja ki a tartós gazdasági felfordulás és a sokkokkal szembeni növekvő gazdasági érzékenység igen magas valószínűségét - áll a Moody's vasárnapi  elemzésében. A cég szerint ráadásul a szankciók esetleges még további szigorítása már ezt a fontos devizaforrást is érintheti.

A Moody's a vasárnapi leminősítés után rosszabb szuverén osztályzattal tartja nyilván Oroszországot, mint Ukrajnát.

A hitelminősítő pénteken az addigi „B3”-ról két fokozattal „Caa2”-re minősítette vissza Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló hosszú lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát. A „Caa2” besorolás a Moody's listáján - jóllehet szintén mélyen a spekulatív sávban van - két fokozattal jobb, mint az Oroszországra vasárnap óta érvényes „Ca”.

Kapcsolódó írásaink