Gazdaság

Erősen kezdte az évet az ipar

A 2010 óta folytatott, beruházás­ ösztönzésre és adócsökkentésre épülő politikának köszönhetően a szektor tizenkét év alatt 53 százalékkal bővült

Az ipari termelés jelentős, 8,9 százalékos januári bővülésében fontos szerepe volt annak, hogy elkezdtek termőre fordulni azok a vállalati beruházások, amelyekhez a kormány közel kétezermilliárd forint támogatást biztosított a koronavírus-válság időszakában – jelentette ki György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára a legfrissebb statisztikai adatokat kommentálva.

Erősen kezdte az évet az ipar
Tovább élénkítheti az ágazatot az elhalasztott kereslet megjelenése és a készletek feltöltése
Fotó: MH

A KSH pénteki közlése szerint 2022. januárban az ipari termelés volumene 8,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg havi alapon 1,9 százalékkal emelkedett. A bővüléshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult.

György László úgy fogalmazott: bár a globális félvezetőhiány, az energiaárak világpiaci növekedése, valamint az alapanyagok beszerzési nehézségei továbbra is kihívást jelentenek az ipari szereplők számára, a járműgyártás hathavi csökkenés után az év első hónapjában újra növekedni tudott. A januári dinamikus növekedés eredményeként a magyar ipar teljesítménye már 4,1 százalékkal meghaladja a válság előtti szintet.

Az államtitkár elmondása szerint a 2010 óta folytatott, adócsökkentésre és beruházásösztönzésre épülő gazdaság- és iparpolitikának köszönhetően az ipari termelés tizenkét év alatt csaknem 53 százalékkal bővült, ami négyszer gyorsabb növekedési ütemet jelent az EU-átlagnál.

Rendkívül erősen kezdte a 2022-es évet a magyar ipar – mondta lapunknak küldött kommentárjában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Kiemelte: az ágazat januárban mért növekedése felülmúlta a várakozásokat. Havi alapon ugyanis 1,9 százalékkal ugrott meg a termelés.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az iparnak sikerült áttörnie az „üvegplafont”, hiszen 2020 októbere óta nem tudott a termelés szintje érdemben átlendülni egy bizonyos szinten. Mint kiderült: az ukrajnai gyártóüzemek leállásával ismét alkatrészhiánnyal szembesülnek (egyelőre elsősorban) az autógyártók szerte Európában. Egyre több autógyár jelzi, hogy kezdenek elfogyni azok az alkatrészkészletek, amelyek most nem kapnak pótlást az ukrajnai üzemekből. Ráadásul eközben az európai beszerzések egy jelentős része Oroszországot is érinti. Itt főleg alumínium-, nikkel- és palládiumhiány alakulhat ki. Ez tovább fékezi majd az ipari termelés kapacitásait szerte Európában – magyarázta.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint is minden várakozást felülmúlt az ipar januári teljesítménye. Hozzátette: ugyanakkor továbbra is élénkítheti az ipart az elhalasztott kereslet megjelenése, valamint a készletek feltöltése is, így az év során átmeneti megingások mellett fokozatos élénkülésre számítunk az ipari termelésben, amit új kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat. A szakértő elmondása szerint idén a bázishatások és az új kapacitások beindulása miatt jelentős bizonytalanságok mellett 5–5,5 százalékos növekedésre számítunk a tavalyi 9,6 százalék után.

Kapcsolódó írásaink

Egyre több beruházás

ĀHétindító. Amennyiben a kínálati feltételek adottak, keresleti oldalról a januári ipari termelés érdemi bővülést is mutathat, ezzel felülmúlva a várakozásokat