Gazdaság

Támogatást kapnak a kisbenzinkutak

Megszületett a megállapodás: a kormány kitart a benzinárstop mellett, hogy megvédje a családokat a külföldről begyűrűző inflációval szemben, de támogatást nyújt a kisbenzinkutaknak az ellátásbiztonság érdekében - írta csütörtöki Facebook-bejegyzésében György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.

Támogatást kapnak a kisbenzinkutak
Fotó: MH

György László emlékeztetett: a kormány célja, hogy a családok megfizethető áron juthassanak hozzá az üzemanyaghoz, ezért vezették be a benzinárstopot.

"Emellett azonban garantálnunk kell az ellátásbiztonságot is, azaz biztosítani szükséges, hogy a benzinkutak fenntartsák működésüket, és megfelelő mennyiségű üzemanyagot biztosítsanak a magyarok számára. Ezért támogatjuk célzottan azokat a kisbenzinkutakat üzemeltető családi vállalkozásokat és az ott dolgozókat, amelyek bevételei döntő részben az üzemanyagértékesítésből származnak" - mutatott rá az államtitkár, hozzátéve: a kisbenzinkutak érdekképviseleteivel több körben eredményes tárgyalásokat folytattak az elmúlt hetekben, a tárgyalások eredménye az a kisbenzinkutak megsegítését célzó konszenzusos javaslatcsomag, amelyről szerdán a kormány döntést hozott.

Az intézkedések a következők:

A kormány megerősítette az egy héttel korábban meghozott 6 azonnali intézkedést, azaz hitelmoratóriumot vezet be, január elseje és május 31-e között elengedik a szociális hozzájárulási adót töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatottig, valamennyi benzinkút számára ideiglenesen eltörlik a külföldről beszerzett energiára kivetett adót. fejlesztési támogatásban részesítik a vidéki kisbenzinkutakat, hogy képesek legyenek a 24 órás kiszolgálásra. 14 millió forintos beruházásból 10 millió forintot átvállal az állam, illetve 0 százalékos áthidaló hitelt vezettek, valamint elengedték a készletezési díjat.

Az államtitkár hozzátette: a kisbenzinkutaknak az üzemanyagár-stoppal érintett üzemanyagok értékesítése után literenként 20 forint támogatást kapnak 3 hónapra, cserébe elvárja a kormány, hogy a kisbenzinkutak fenntartsák a működésüket, és tartsák meg munkavállalóikat.

Objektum doboz

A Független Benzinkutak Szövetsége elnöksége lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatában megerősíti György László szavait, illetve támogatásáról biztosította a családok megsegítését célzó kormányzati lépéseket. "Nagy örömünkre szolgál, hogy a konstruktív légkörű tárgyalásokat követő korrekt kormánydöntés nyomán a mi, és alkalmazottjaink családja is bekerülhetett ebbe a körbe" - írta az elnökség.

"Szeretnénk külön kiemelni, hogy a VOSZ kezdeményező támogatása, és a MÁSZ támogató konstruktivitása feltétlenül szükséges volt a megállapodás létrejöttéhez, önzetlen, segítő munkájukat ezúton is köszönjük. Szövetségünk célja, hogy a hazánkban található mintegy 1000 független benzinkút számára szakmai egyeztető fórumot biztosítson, és segítse jogos, közös érdekeik érvényesítését, célunk, hogy ennek érdekében fenntartsuk a kormánnyal kiépített, eredményesen működő kapcsolatot" - olvasható a nyilatkozatban.

Kapcsolódó írásaink