Gazdaság

Megszülettek a hazai tőkepiac „zöldítését” elősegítő stratégiai javaslatok

Napvilágot láttak a hazai tőkepiac „zöldítését” elősegítő javaslatok, amelyeket egy stratégiai projekt keretében - az EBRD közreműködésével - a befektetési szolgáltatók, a befektetők és egyéb piaci szereplők, minisztériumok, valamint minden fontos további érintett bevonásával alakítottak ki az elmúlt bő másfél évben. A banki finanszírozás kiegészítését, alternatíváját jelentő terület fejlesztése kiemelt fontosságú a fenntarthatóság érdekében, tudatta lapunkhoz eljuttatott közleményében a jegybank.
 

Megszülettek a hazai tőkepiac „zöldítését” elősegítő stratégiai javaslatok
Magyar Nemzeti Bank
Fotó: MH/Katona László

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözli az Európai Bizottság támogatásával tanácsadói projekt keretében kidolgozott javaslatokat a tőkepiac fenntarthatóbbá tételére vonatkozóan.

Mint emlékezetes, a hazai tőkepiac „zöldítését” elősegítő stratégia-előkészítő projekt 2020 júliusában indult el Magyarországon az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) közreműködésével, a befektetési szolgáltatók, a befektetők és egyéb piaci szereplők, minisztériumok, valamint további érintettek bevonásával. Az átfogó kezdeményezés célja annak megalapozása volt, hogy a tőkepiac a jelenleginél nagyobb mértékben tudja finanszírozni a környezeti fenntarthatóságot szolgáló beruházásokat, a „zöld” cégek pedig kedvezőbb tőke- vagy kötvényjellegű forráshoz juthassanak.

A piaci konzultációkkal, konferenciával és nemzetközi legjobb gyakorlatok gyűjtésével zajló folyamat eredményeként az EBRD és a szakmai tanácsadó partner Deloitte most publikálta azokat a javaslatokat, melyek elősegíthetik a kitűzött célok megvalósítását.

Miközben a banki hitelezésben az MNB Zöld ajánlásával és programjaival összhangban elindult a lakossági és vállalati zöld hitelezés, hazánk karbonsemlegessége és a körkörös gazdaság megteremtése érdekében a tőkepiaci finanszírozás nagyobb szerepvállalására is szükség van. A tanácsadói jelentés szerint a 2030-ig a magyar gazdaság karbonsemleges pályára állításához közel 4 ezer milliárd forintra becsülhető a betöltetlen finanszírozási hiány.

A hazai tőkepiac regionális összehasonlításban is fejletlennek mondható, bár – többek között a Növekedési Kötvény Programnak köszönhetően is – az utóbbi időszakban jelentős előrelépés történt. A tőkepiac fejlődésében nagy potenciál rejlik, így kulcsfontosságú, hogy az itt várható fejlődés a fenntarthatóság szolgálatában menjen végbe.

A vállalatok nem pénzügyi adatainak gyűjtése és közzététele, a hazai ESG befektetési alapok mennyiségi és minőségi fejlődése, a zöld kötvény és jelzáloglevél szegmens további erősödése olyan területek, amelyeknél a következő években fontos lenne további előrelépéseket tenni.

Az MNB a most publikált javaslatok alapján a Budapesti Értéktőzsdével és kormányzati partnereivel együttműködésben dolgozik majd egy ezt szolgáló stratégia és konkrét intézkedések kialakításán.

Kapcsolódó írásaink