Gazdaság

Az MNB szükség esetén beavatkozik a pénzügyi piacok stabilitásáért

Szükséges esetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az eszköztár minden elemével beavatkozik a hazai pénzügyi piacok stabilitásának biztosítása érdekében; a jegybank szorosan monitorozza a helyzetet, és minden pillanatban készen áll a beavatkozásra - ismertette a jegybank kedden.

Az MNB szükség esetén beavatkozik a pénzügyi piacok stabilitásáért
Az MNB egyértelmű célja, hogy a geopolitikai körülmények miatt megemelkedett kockázatok ne veszélyeztessék hazánk ár- és pénzügyi stabilitását
Fotó: MH

Hozzátették, a jelenlegi pénzpiaci folyamatokat az egész régióban külső hatások, egy rendkívüli háborús konfliktus következményei alakítják. A koronavírus-járványt követő helyreállási időszak adatai bizonyították, hogy a magyar gazdaság fundamentumai erősek - szögezték le.

„Az MNB egyértelmű célja, hogy a geopolitikai körülmények miatt megemelkedett kockázatok ne veszélyeztessék hazánk ár- és pénzügyi stabilitását. A pénzpiaci mozgások fundamentálisan nem indokoltak, de növelik a fölfelé mutató inflációs kockázatokat.” - írták.

A régiós devizák mind gyengültek kedden, a forint újabb történelmi mélypontra gyengült, egy euró 379 forint felett is volt délután, majd 375,50 forintig erősödött az árfolyam 15 órára.

Továbbra is az infláció megfékezését tekinti a legfontosabbnak az MNB

Rövid távon továbbra is az infláció megfékezését tekinti legfontosabb feladatának a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és mivel a pénzromlás kockázatai az orosz-ukrán háború hatására erősödtek, a jegybank folytatja a kamatemelési ciklust, amíg visszatér az árstabilitás - mondta az Inforádió kedd esti műsorában az MNB alelnöke.

Virág Barnabás kifejtette, ma még nem tudni, hogy ez mikor jön el, hiszen a nemzetközi helyzet óráról órára változik, a pénzpiacok a sokkhatás jeleit mutatják, a szankciók következményei egyelőre felmérhetetlenek. A magas infláció alacsony gazdasági növekedés egyszerre állandósulhat, ami valószínűleg világszerte jegybanki szigorításokhoz vezet - tette hozzá.

Virág Barnabás elmondta, hogy ebben helyzetben a kiszámíthatóság mellett a rugalmasság az MNB legfontosabb szempontja, és hosszabb távon a monetáris politikán túlmutató intézkedésekre is szükség lesz. Kifejtette, hogy a pénzügyi stabilitás fenntartása mellett vissza kell állítani a költségvetési egyensúlyt, az évtized legfontosabb feladata pedig a termelékenység javítása lesz, tehát kulcskérdéssé válik a technológiaváltás, a hatékonyság javítása, a versenyképesség erősítése.

A jegybank alelnöke hangsúlyozta, hogy a lakossági megtakarításokat is fenyegeti a pénzromlás, ami ellen a nem kamatozó eszközök nem védenek. Kapkodni nem szabad, de a háztartásoknak érdemes a tartalékaikat átcsoportosítaniuk olyan pénzügyi eszközökbe, amelyek védenek az infláció ellen - mondta.

Hozzátette, hogy az elmúlt napok hírei az orosz Sberbank ügyfeleit közvetlenül is érintették, ezért keddtől felügyeleti biztos vette át a működtetési feladatokat. A betétbiztosítási alap 100 ezer euróig garantálja a kifizetéseket, az MNB pedig rendezett megoldásra törekszik, és hamarosan további intézkedéseket jelent be az ügyfelek érdekében - közölte.

Folytatja a lejtmenetet a rubel

Az elmúlt napok lejtmenete után kedden napközben tovább gyengült a rubel a dollárhoz és az euróhoz képest az orosz védelmi miniszternek arra a kijelentésére, hogy addig folytatja a Moszkva által "különleges hadműveletként" emlegetett háborút Ukrajnában, amíg el nem éri a célját.

A dollárt 100,48 rubelen jegyezték 15 órakor, ami 5,87 rubel dollárerősödés a hétfői záróértékhez képest. Az euró 5,75 rubellel 111,75 rubelre drágult.

Szakértők szerint a rubel még erőteljesebb értékvesztését némileg fékezi a jegybank elmúlt napokban hozott számos intézkedése, mint például az alapkamat emelése 9,50 százalékról 20 százalékra, illetve az, hogy az orosz cégeknek kötelezően értékesíteniük kell exportból származó devizabevételelük 80 százalékát az intézkedés visszavonásáig.

Megfigyelők szerint a rubel ellen játszik az is, hogy a hétfőn lezajlott ukrán-orosz tárgyalások első fordulója nem vezetett közvetlen eredményre. A piacok most a két ország képviselőinek újabb találkozójára várnak.

Kapcsolódó írásaink