Gazdaság

A rezsicsökkentés biztosítja, hogy az elszabadult energiaárak ne gyűrűzzenek be Magyarországra

A rezsicsökkentés intézkedése továbbra is biztosítja, hogy az elszabadult energiaárak ne gyűrűzzenek be Magyarországra; a kormány mindent megtesz azért, hogy az intézkedés fenntartható maradjon - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Brüsszelben az MTI-nek telefonon nyilatkozva hétfőn.

A rezsicsökkentés biztosítja, hogy az elszabadult energiaárak ne gyűrűzzenek be Magyarországra
A rezsicsökkentés biztosítja, hogy az elszabadult energiaárak ne gyűrűzzenek be Magyarországra
Fotó: MH

Steiner Attila, az uniós tagállamok energiaügyekért felelős minisztereinek rendkívüli ülését követően hangsúlyozta, a rezsicsökkentés az elmúlt évek alatt megmutatta, hogy jó eszköz az energiaárak féken tartására. Továbbra is biztosítja, hogy a jelenlegi bizonytalan környezetben is a legalacsonyabb energiaárakkal találkozzanak a magyar fogyasztók.

Elmondta, Magyarország az energiabiztonság szempontjából nagyon jól áll, elegendő mennyiségű földgázzal, illetve kőolajtartalékkal rendelkezik nagy hideg esetére is.

Megjegyezte, egyéb felajánlások mellett Magyarország többek között földgázszállítással segíti Ukrajnát.

Steiner Attila fontosnak nevezte továbbá, hogy európai szinten is kordában tartsák az energiaárakat, ezért - mint mondta - kiemelt jelentőségű az Európai Bizottság erre vonatkozóan készülő, konkrét eszközöket tartalmazó javaslatcsomagja.

Közölte, a jövő héten bemutatni tervezett javaslatok egyebek mellett olaj- és földgáztartalékok képzését, az olajellátás diverzifikációját foglalhatja magában, valamint a cseppfolyósított és az alternatív gáz szállítóinak megkeresését azért, hogy még nagyobb mennyiségek érkezzenek ezekből az energiahordozókból Európába. Az intézkedések közé tartozhat még a vonatkozó állami támogatások szabályozásának lazítása azért, hogy a tagállamok gyorsan tudjanak reagálni a váratlan helyezetekre - mondta.

„A jelenlegi helyzetben fontos, hogy egységes, átgondolt intézkedéseket tegyünk, ne legyenek elhamarkodott lépések. A stratégiai nyugalom az energetika területén is fontos alapelv, ugyanis jelentősen össze vannak kötve az uniós energiahálózatok. Egy meggondolatlan lépésnek komoly, negatív irányú tovagyűrűző hatása is lehet” - tette hozzá az államtitkár.

Uniós biztos: A háború mély hatást gyakorolhat az európai energiarendszerre is

Az ukrajnai háború mély hatást gyakorolhat az európai energiaellátó-rendszerre is -  jelentette ki Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős biztosa a találkozón, ám hozzátette, hogy a telet biztonságosan átvészeli a rendszer.

A biztos felhívta a figyelmet: az EU képes lesz felülkerekedni a háború okozta esetleges ellátási zavarok hatásain. Mint mondta, meredeken nőtt az Európába irányuló cseppfolyósított földgáz behozatala, havi 10 milliárd köbméter körül mozog. Hozzátette azonban, hogy idén tél végére 18 százalékos lesz a gáztárolók töltöttsége, szemben a korábbi évek 30 százalékéval.

„Elengedhetetlen, hogy már most megkezdjük a megfelelő szintű gáztárolás tervezését a következő fűtési szezon előtt” - emelte ki.  Ennek érdekében a bizottság platformot és kapcsolattartó csoportokat hoz létre az érintett tagállamokkal és cseppfolyósítottgáz-szállítási rendszert üzemeltetőkkel.

Simson tájékoztatott arról is, hogy a miniszterek elfogadták az ukrán villamosenergia-hálózat az európai rendszerrel való összekapcsolásának meggyorsítását célzó bizottsági javaslatot.

„Az ukrán villamosenergia-hálózat szinkronizálása az európai kontinentális hálózattal - Oroszország helyett - már régóta prioritásunk.  Ez egy stratégiai kezdeményezés Ukrajna energiafüggetlenségének növelésére” - mondta, hozzátéve, hogy a terv nagy technikai kihívást jelent.

Kapcsolódó írásaink