Gazdaság

Százezerrel több embernek van munkája, mint egy évvel ezelőtt

Az elsődleges munkaerőpiacon 87 ezer fővel növekedett a foglalkoztatás, a közfoglalkoztatás szerepe csökken

Noha szezonális alapon januárban átmenetileg valamelyest nőtt a munkanélküliség, éves alapon a foglalkoztatottak száma jelentősen, az első havi adat alapján több mint százezer fővel emelkedett. Elemzők szerint a válság sem rázta meg komolyabb mértékben a munkaerőpiacot.

Százezerrel több embernek van munkája, mint egy évvel ezelőtt
A munkaerőpiac gyakorlatilag helyreállt, a szerkezete viszont módosult
Fotó: MH

A munkanélküliek száma 201 ezer fő volt 2022 januárjában, a munkanélküliségi ráta pedig 4,2 százalék, a 2021. november – 2022. januári időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 183 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalék volt – tette közzé az adatokat pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője kom-mentárjában kiemelte, decemberről januárra csökkent a foglalkoztatás és növekedett a munkanélküliség, ám ebben leginkább szezonális okok játszottak szerepet, hiszen januárban a foglalkoztatás jellemzően alacsonyabb, mint az előző év decemberében, amit az ünnepek elmúltával kisebb kiskereskedelmi forgalom és ehhez kapcsolódó alacsonyabb foglalkoztatás magyaráz.

Kifejtette, éves alapon a foglalkoztatottak száma jelentősen, a januári adat alapján több mint százezer fővel, míg a háromhavi átlagot tekintve több mint hetvenezer fővel emelkedett, és a munkanélküliségi ráta is érdemben csökkent. Kiemelte, az elsődleges munkaerőpiacon 87 ezer fővel növekedett a foglalkoztatás, miközben a közfoglalkoztatás szerepe továbbra is csökken.

Összegzésében Regős Gábor úgy fogalmazott, a foglalkoztatás magas szinten állandósul Magyarországon, minimális tartalékok még vannak, azonban ezek mozgósítása és munkaerőpiaci integrációja egyre nehezebb, így amennyiben a munkaerő iránti kereslet továbbra is magas marad, az a munkaerőhiány súlyosbodását eredményezheti.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője hangsúlyozta, bár a szezonális hatások miatt kissé nőtt a munkanélküliség, a munkanélküliek száma alig háromezer fővel emelkedett az előző háromhavi átlaghoz képest, azonban jelentősen, 26 ezer fővel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest.

Az elemző úgy látja, hogy a munkaerőpiac teljesen helyreállt, noha annak szerkezete érdemben módosult. Mivel a hazai gazdaságban már a járvány előtt is megjelent a munkaerőhiány, a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatok, illetve új igények megjelenése fel tudta szívni a járvány által negatívan érintett ágazatok munkavállalóit, így a válság sem rázta meg komolyabb mértékben a munkaerőpiacot.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek küldött elemzésében rámutatott, hogy a havi munkanélküliségi ráta 2021 áprilisa óta nem látott szintre ugrott, a 4,2 százalékos arány messze felülmúlta az elemzői várakozásokat.

Azonban úgy látja, a januári adatok alapján messzemenő következtetések nem vonhatók le a munkaerőpiaci helyzetről. Vélhetően sokkal inkább statisztikai változásról van szó, sem mint arról, hogy trendforduló következett volna be. A munkaerőpiaci helyzet továbbra is kedvező a gazdasági növekedés szempontjából. Ugyanakkor a munkaerőhiány 2022-ben tovább erősödhet – fejtette ki.

Kapcsolódó írásaink