Gazdaság

Újabb alapkamat-emelés és folytatódó szigorítások

A forint árfolyamát jelenleg nagyrészt az orosz–ukrán konfliktus miatti geopolitikai kockázatok mozgatják, a jegybank döntését megelőzően erősödött a nemzeti valuta

A másodkörös inflációs kockázatok mérséklése és a várakozások megfelelő alakítása az alapkamatemelési ciklus havi ütemű folytatását teszi szükségessé. Februárra nyolc százalék körüli inflációt vár a jegybank.

Újabb alapkamat-emelés és folytatódó szigorítások
„Fontos a kiszámítható lépés”
Fotó: MH

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa tegnap ötven bázisponttal 3,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is. A testület legutóbbi kamatmeghatározó ülésén, januárban szintén ötven bázisponttal 2,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Emlékeztetnek, a testület 2021 júniusában jelentette be és kezdte meg kamatemelési ciklusát, amely közlése szerint addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba. Az alapkamat a mostani emelési ciklus megkezdéséig 0,6 százalékon állt 2020. július óta. Nem reagált a forint a jegybanki kamatdöntésre, a bejelentést megelőzően azonban erősödött a főbb devizákkal szemben.

A kamatdöntés után az euró 356 forint, a dollár 313,6 forint, a svájci frank 341,5 forint közelében ingadozott, nagyjából a bejelentés előtti árfolyamon. Délelőtt az euró 358,3 forintos, a dollár 317,1 forintos, a svájci frank pedig 346,5 forintos jegyzésnél is járt.

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke (képünkön) a kamatdöntést követő online háttérbeszélgetésen azt mondta, további határozott szigorításban egyhangúlag egyetért a monetáris tanács, miután a helyzet nem lett egyszerűbb, és a kilátások sem lettek tisztábbak februárra az előző kamatdöntés óta. Továbbá elmondta: fontos a jegybank a kiszámítható szigorítása, januárban a várakozásokat meghaladóan emelkedett az infláció. Említésre méltó intézkedésnek nevezte az üzemanyagárstopot, amely tompítja a nyersanyagár drágulását a végfelhasználói árakban. Februárban tovább emelkedhet viszont az infláció, nyolc százalék körülire – tette hozzá.

A várakozásoknak megfelelően emelkedett az alapkamat – kommentálta tegnap Suppan Gergely a jegybank döntését. Az egyhetes betéti kamat várhatóan 4,6 százalékra emelkedik csütörtökön – fűzte hozzá.

A forint a kamatemelést megelőzően már kissé erősödött, azonban a hazai fizetőeszköz árfolyamát jelenleg nagyrészt az orosz–ukrán konfliktus miatti geopolitikai kockázatok és ezeknek az elkerülésére tett erőfeszítések mozgatják. Az inflációs kockázatok fokozódása és a korábbi várakozásoknál messze magasabb infláció miatt az MNB a közelmúltban elválasztotta az effektív egyhetes betéti kamatot az alapkamattól, ezenkívül kiszélesítette, valamint aszimmetrikussá tette a kamatfolyosót annak érdekében, hogy a pénz- és árupiaci mozgások kiszámíthatatlansága miatt növelje a mozgásterét.

A tavaly őszi hónapokban meredeken elszálltak a földgáz-, áram- és olajárak, ami jelentős és széles körű inflációs nyomáshoz vezethet a háztartási energiaárak szinten tartása mellett is. Az MNB vezetése üzeneteiben már előkészítette a kamatemelési ciklus folytatását az inflációs kockázatok érdemi emelkedése miatt, amit szinte minden oldalról érkező külső nyersanyagársokkok mellett az újranyitás kereslet-kínálati súrlódásai okoznak.

Suppan Gergely elmondta: az idei év közepére 5,5 százalékra is emelkedhet az alapkamat.

Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője arról írt, hogy a monetáris politika szigorítási ütemében a márciusi kamatdöntő ülés hozhat változást, hiszen ezzel párhuzamosan jelenik meg az új inflációs jelentés.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője úgy fogalmazott: a kamatemelés kiszámítható módon folytatódik tovább. Az egyhetes betéti kamatszint várhatóan holnap harminc bázisponttal emelkedik, ezzel az alapkamat és a rugalmas eszköz tovább közeledik egymáshoz – magyarázta.

Kapcsolódó írásaink