Gazdaság

Fontos figyelni a kedvező kisadózási formákra

ÁSZ-ellenőrzés

Mióta bevezették a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) és a kisvállalati adót (KIVA) egyre többen választják ezeket az adónemeket.

Vállalkozói és költségvetési érdeket szolgál az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amikor ellenőrzésével hozzájárul ahhoz, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) törvényi előírásokat követő helyzetet tartson fel – közölte a számvevőszék tegnap. Az ellenőrzés alapján a NAV szabályozottsága megfelelően követte a törvényi előírások változásait – tájékoztattak, hozzátéve: az adóhivatal szabályszerűen járt el a kisadózók adóellenőrzései és a hátralékok kezelése során.

Ugyanakkor hiányosságokat állapítottak meg a vagyonelkobzásokhoz kapcsolódó feladatokra vonatkozó belső szabályozás kialakítása, a panasznyilvántartás vezetése, valamint a vagyonelkobzások végrehajtása területén. A NAV intézkedési tervet készítve gondoskodik a javításról – ismertették.

Kapcsolódó írásaink

Igazságos rendszerre áll át a katázás jövőre

ĀIzer Norbert: A szabályokat kijátszó nagy cégek már nem élhetnek vissza a kisadózó vállalkozások tételes adójával, változások a lakosságnak értékesítő mikrovállalkozásokat nem érintik

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom