Gazdaság

Fontos információk derültek ki az szja-visszatérítésről

Az adóbevallás-tervezet március 15-től kezdődően érhető el

Tömegeket érintő, lényeges információkat osztott meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az oldalán az szja-visszatérítéssel kapcsolatban. A tematikus oldalon ugyanis összegezte azokat a fontos tudnivalókat, amelyeket a februári kiutalás kapcsán érdemes tudni.

Fontos információk derültek ki az szja-visszatérítésről
Akár félmillió ember is lemaradhatott a családi adóvisszatérítésről
Fotó: MH

Február 14-én lejárt a személyijövedelemadó-visszatérítés (szja) kiutalásának első határideje. Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása szerint csaknem kétmillió ember jogosult a támogatásra (ezt megelőzően 1,9 millió érintettről volt szó), ebből csaknem 1,5 millió az, aki beadta az igénylését időben, és ők meg is kapták ezt az összeget. A jelenleg elérhető nyilvános információk szerint tehát lehet 400–500 ezer ember, aki nem kapta meg különböző okból a családi adóvisszatérítést – írta tegnap a Portfolio.hu.

Kiderült: az, akinek a jövedelméről a NAV-nak nem volt információja, és ezért nem kapott szja-visszatérítést februárban, az adóbevallási tervezet kiegészítésével vagy önállóan elkészített 21SZJA-bevallás benyújtásával igényelheti a visszatérítést. Szintén az szja-bevallási tervezet kiegészítésével vagy az önállóan benyújtott 21SZJA-bevallásban igényelheti az szja-visszatérítést az, aki 2021-ben munkáltatótól, kifizetőtől származó, összevont adóalapba tartozó jövedelmet szerzett, a családi kedvezményt év közben érvényesítette, de a kiutaláshoz szükséges adatokról nem nyilatkozott 2021. december 31-ig – folytatta a NAV.

Ez a teendő akkor is, ha a magánszemély a családi kedvezményt év közben nem vette igénybe, és azt a bevallásában kívánja érvényesíteni. Ha pedig a jogosult a februárban kiutalt szja-visszatérítést összegével nem ért egyet, akkor módosíthatja a visszatérítés összegét – magyarázták. Kifejtették: az adóbevallás-tervezet március 15-étől kezdődően érhető el, ezt a magánszemély elfogadhatja és beadja (ennek határideje május 20.), ilyenkor a visszatérítést a NAV a bevallás beérkezésétől számított harminc napon belül utalja ki.

Kapcsolódó írásaink