Gazdaság

Eredményes a magyar család- és népesedéspolitika

KINCS Percek

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért által elindított KINCS Percek videósorozat a magyar család- és népesedéspolitika sikereit mutatja be.

A KINCS Percek harmadik része a külhonban, a határon túl élő magyar családok támogatásáról szól, illetve hogy mennyien vándoroltak ki, majd tértek haza Magyarországra – írták lapunkhoz eljuttatott közleményükben. A pár perces kisfilmek egy-egy témára fókuszálnak, és objektíven, adatokkal igazolják az intézkedések eredményességét.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a baloldali kormányzás alatt, 2008 és 2010 között háromszor többen mentek el Magyarországról, mint ahányan hazajöttek. Akkor a baloldali kormányok a kettős állampolgárság ellen voltak, és nem adtak támogatást a határon túl, külhonban élő magyaroknak.

Azonban 2010-ben családbarát fordulat történt. Folyamatos a visszavándorlás, ma már többen költöznek haza, mint ahányan elmennek. Egy évtized alatt tizenötszörösére nőtt a hazatérők száma, és a visszavándorlók között egyre több a gyermekes család. A határon túli, külhoni magyar családok 2018 óta igényelhetik az anyasági támogatást, és ugyanolyan feltételek mellett nyithatnak babakötvényt, mint az anyaországiak. Eddig összesen 35 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Kapcsolódó írásaink