Gazdaság

Tudatosabb pénzügyi tervezés a fiatalok között

A jogszabályváltozás lehetőséget ad az adómentességgel szerzett jövedelem öngondoskodásra fordítására

Megfontoltan viszonyulnak a fiatalok a jövedelemadó-mentességhez, tudatosan döntenek a pluszjövedelem felhasználásáról, sokan félreteszik azt a különbözetet, amennyivel a mentesség miatt az idei évtől több lett a nettó jövedelmük.

Tudatosabb pénzügyi tervezés a fiatalok között
Sok fiatal dönt úgy, hogy nyugdíj vagy egészségpénztári számlát nyit
Fotó: MH/Purger Tamás

Az idei év különösen fontos az öngondoskodási potenciál szempontjából. Január 1-jén hatályba lép a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentessége, amely kedvezmény határa az átlagbér, és a fiatalok adókedvezménye esetében a 2021. júliusi átlagfizetést kell alapul venni – emlékeztetett honlapján a Money.hu pénzügyi portál. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) által készített reprezentatív kutatás eredményét ismertetve azt írták, a megkérdezett 25 év alattiak csaknem fele hosszú távú céljaira teszi félre a jövedelemadómentesség miatt visszajáró összeget, többségük olyan öngondoskodási célokra fordítja az szja-mentességből szerzett többletet, mint például a nyugdíj- és egészségpénztári megtakarítások.

Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke emlékeztetett, a jogszabályváltozás erre lehetőséget is ad. Év elején kell ugyanis a munkáltatói hozzájárulásról nyilatkoznia a munkavállalóknak, akik a cafeteriajuttatásokon belül a pénztári megoldások mellett is dönthetnek ilyenkor. A befizetéseket meg is lehet osztani a két megtakarítási forma között, munkahelyváltás esetén pedig érdemes résen lenni, hogy a kiszemelt munkáltatónál a pénztári megtakarításhoz való hozzájárulás része-e a kompenzációs csomagnak.

A megkérdezettek több mint negyede viszont a váratlan helyzetekre félretett megtakarításait gyarapítaná az összeggel, de az oktatásba, képzésekbe, tanfolyamokba történő beforgatás is kiemelkedő helyen szerepelt – előbbire a válaszadók 16, utóbbira 13 százaléka gondolt.

Az anyagi helyzettel kapcsolatos újévi fogadalmak közé tartozik sokszor a tudatosabb pénzügyi tervezés, valamint a munkahelyváltás is. Bármelyikről is legyen szó, a nyugdíjpénztárakkal és az egészségpénztárakkal kapcsolatos előnyöket még sokan nem használják ki, utóbbi megtakarítási formából például a magánorvosi ellátás költsége is fedezhető – emlékeztetnek a kutatás kapcsán. A szakértők felhívják a figyelmet, hogy a nyugdíjpénztári megtakarítás-hoz egyébként már tíz év után is hozzá lehet férni, ám a hosszú évek kitartó megtakarítása után érdemes ezen pénztári öngondoskodás gyümölcsét megőrizni az időskor valós betöltéséig.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom