Gazdaság

Kihúzott az állam 155 ezer embert az adósságcsapdából

A programba szociálisan rászoruló, késedelembe esett jelzáloghitel-adósok kerülhettek

Sikeres volt a Nemzeti Eszközkezelő (NET) program: a legnehezebb helyzetbe került devizahitelesek többségét sikerült megmenteni. A résztvevők zöme vissza tudta vásárolni az ingatlanját, a hetven százalékuk részletekben fizet derült ki a most megjelent Közgazdasági Szemlében publikált tanulmányból.

Kihúzott az állam 155 ezer embert az adósságcsapdából
Sokan menekültek meg otthonaik eladásától, elárverezésétől
Fotó: MH

A programba szociálisan rászoruló, késedelembe esett jelzáloghitel-adósok kerülhettek, ha az ingatlan az adós bejelentett lakóhelye volt, az adós nem rendelkezett más ingatlannal, valamint a jelzáloghitel-szerződésnek a felajánlott ingatlan volt az egyetlen fedezete, szemlézte a Napi.hu. Kiemelték: az ingatlan forgalmi értéke a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor nem haladhatta meg Budapesten, az agglomerációban és a megyei jogú városokban a huszonötmillió forintot, egyéb településeken a húszmillió forintot.

Megírták: a magyar kormány 2018-ban megszüntette a programot, amelyet 2019-ben le is zártak. Az adósok háromféle megoldásból választhattak: egy összegben megvásárolhatták az ingatlant, részletre vehették meg vagy maradtak bérlők. Tehát aki egy összegben vásárolta vissza az ingatlant, az kedvezményt is kapott, nemcsak a már befizetett bérleti díjakat engedték el a vételárból, de 15 százalék kedvezményt kaphatott a vevő, ha az ingatlan Budapesten, az agglomerációban vagy megyei jogú városban volt, 25 százalékot, ha vidéki városban és 35 százalékot, ha egyéb településen lévő ingatlant kívánt visszavásárolni. Az egyösszegű visszavásárlók háromnegyede esetében a visszavásárlási ár nem haladta meg a hárommillió forintot, a részletvételesek háromnegyede pedig maximum ötmillió forintot fizetett, magyarázták.

A tanulmány továbbá azt is megállapítja, hogy az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével jellemzően a magasabb jövedelmű és iskolai végzettségű ügyfelek éltek, míg a bérlőként maradt ügyfélkör jellemzően alacsonyabb iskolázottságú és rosszabb jövedelmi helyzetű volt. Kifejtették: az egyösszegű visszavásárlók mindössze 18 százaléka volt alapfokú végzettségű, a bérlőknél ez az arány negyvenszázalékos volt.

Kapcsolódó írásaink

Valós segítséget jelent a kamatstop

ĀA magyar kormány az utóbbi időben meghozott inflációellenes intézkedései között döntött a lakossági jelzáloghitelek kamatának rögzítéséről