Gazdaság

Nem veszhet el a családi adó-visszatérítés

Az emberek az szja-visszatérítés több mint ötven százalékát megtakarításra tervezik fordítani, amelynek nagyjából felét könnyen hozzáférhető módon tartanák

A kormány a sok egyéb családtámogatás mellett ezzel is szeretné kifejezni megbecsülését a munka mellett gyermeket nevelő szülőknek. Az első körben kiutalt, több mint 610 milliárd forintnyi családi adó-visszatérítést az emberek többsége hosszú távú megtakarításra tervezi fordítani – derült ki az OTP Bank és a Groupama Biztosító közös reprezentatív kutatásából, amelyet online eseményen ismertettek tegnap.

Nem veszhet el a családi adó-visszatérítés
A járvány hatására felerősödött az öngondoskodásra való hajlandóság
Fotó: MH

Mostanra már nagyjából minden családhoz megérkezett az adó-visszatérítés, a kormány több mint 600 milliárd forintot fizetett ki a gyermeket nevelő szülőknek. Családi adó-visszatérítésre még soha nem volt példa Magyarországon, ugyanis ez egyszerre egy nagy adócsökkentés és családtámogatás is. A megkérdezettek a szja-visszatérítés 51 százalékát megtakarításra tervezik fordítani, ennek nagyjából felét ugyanakkor folyószámlán vagy készpénzben, azaz könnyen hozzáférhető módon tartanák – mondta Gönczi Erika, a Groupama Biztosító bankbiztosítási főosztályvezetője.

Nyitrai Győző, az OTP Bank Daily Banking Tribe igazgatója arról számolt be, hogy az OTP 2011 óta minden évben elkészíti reprezentatív felmérését az öngondoskodásról, amelyben a 18–70 éves, bankszámlával rendelkező magyar lakosságot kérdezik. Kifejtette: a legutóbbi kutatás szerint sincs jelentős változás a korábbi évekhez képest: az emberek kétharmada szerint az állami nyugdíj nem lesz elég a megélhetéshez, ugyanakkor mégsem haladja meg a húsz százalékot azok aránya, akik rendelkeznének bármiféle kifejezetten időskorra félretett megtakarítással, önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, nyugdíjbiztosítással. Ez az úgynevezett nyugdíjparadoxon.

Mint kiderült: a válaszadók több mint fele a nyugdíj után is szeretne dolgozni. A megkérdezettek 40–45 százaléka otthon tartja a megtakarítását készpénzben, pedig az infláció folyamatosan erodálja ennek vásárlóértékét – mondta Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezetője.

Javaslatként fogalmazta meg többek között Nyitrai Győző azt, hogy a rugalmas megtakarításnak számító nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ-t) ne csak papíralapon, írásban lehessen nyitni, hanem online is. Reményét fejezte ki, hogy a digitalizáció előretörésével ez a folyamat felgyorsulhat, mivel a szektor ezt az igényét jelezte a jogalkotók felé. Elmondása szerint a Magyar Bankszövetség és Befektetési Szolgáltatók Szövetsége már tett ezzel kapcsolatos javaslatokat a kormánynak.

Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője úgy fogalmazott, hogy a járvány hatására felértékelődött az öngondoskodási hajlandóság, az életbiztosítás lett az egyik legnépszerűbb termék. Az ügyfelek tinzenhat százaléka rendelkezik élet- és/vagy nyugdíjbiztosítási megtakarítással.

Kapcsolódó írásaink