Gazdaság

Elektronikus közműügyek

Mérföldkőhöz érkezett a kormány a tíz évvel ezelőtt megkezdett bürokráciacsökkentési programja

Idén új szolgáltatást indítottunk el, amellyel a kormány tovább csökkenti az emberek adminisztratív terheit. Az e-bejelentővel a közműátírást és megváltozott adataink bejelentését néhány kattintással, egyetlen online felületen is elintézhetjük az E-bejelento.gov.hu oldalon, vagy személyesen az ország bármelyik kormányablakában – közölte közösségi oldalán a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára tegnap.

György István Posztjához feltöltött videójában emlékeztetett arra, hogy a kormány a tíz évvel ezelőtt megkezdett közigazgatásfejlesztési és bürokráciacsökkentési programját, amely számos fejlesztést hozott az elmúlt években, egy újabb mérföldkőhöz érkezett. Ismertette: az e-bejelentő szolgáltatás lényege, hogy egy informatikai felületen keresztül be lehet jelenteni az adatváltozást. Nem csak lakcímváltozás esetén tudják igénybe venni, hanem történhet névváltozás, legyen az akár házasságkötés következménye, vagy bármilyen más okból – mondta.

Felidézte: korábban fel kellett keresni minden olyan közmű céget, vagy más szolgáltatót, az ügyfélszolgálaton keresztül külön-külön kellett ezt a bejelentést megtenni. Rámutatott: ez akár több tíz órányi időt is elrabolt az ügyfelektől. Hozzátette: ezt most az e-bejelentő megspórolja, mivel egyetlen felületen, az e-bejelentőn keresztül ha ez megtörténik, akkor nem kell további ügyfélszolgálatokat felkeresniük az érintetteknek.

Vagy otthonról laptoppal, számítógéppel lépnek be a rendszerbe, vagy pedig, akinek erre nincs lehetősége, felkeresi a kormányablakot és a kormányablak ügyintézőinek segítségével lépnek fel az ügyfélkapun keresztül az e-bejelentő szolgáltatásra – fogalmazott. Ismertette: mintegy harmincnégy olyan közműcég van, amely már csatlakozott az e-bejelentőhöz.

Kapcsolódó írásaink