Gazdaság

Újabb lehetőségek előtt a hazai idegenforgalom

Egy évtized alatt másfélszeresére nőtt a turizmus – A szektor nagy esélye, hogy idén a járványidőszak során elmaradt utazásaikat sokan szeretnék pótolni

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint jelentősen nőtt a lakosság turisztikai fogyasztása 2010–2021 között, ami az elkölthető jövedelem növekedését jelezheti. Tavaly minden idők legjobb nyarát zárta a belföldi turizmus.

Újabb lehetőségek előtt a hazai idegenforgalom
Tavaly több mint húsz százalékkal emelkedett a szálláshelyek bevétele
Fotó: MH/Katona László

A rendelkezésre álló adatok szerint míg 2010-ben a belföl-diek vendégéjszakáinak száma a kereskedelmi szálláshelyeken 9,94 milliót ért el, addig ez a szám a koronavírus-válságot megelőző 2019-es évre 15,79 millióra, másfélszeresére növekedett.

Ha pedig a tavalyi évet nézzük, 2021-ben a kereskedelmi szálláshelyek 11,3 százalékkal több, vendégéjszakát regisztráltak, mint 2020-ban, összesen 15,233 milliót. A belföldi vendégek 5,9, a külföldiek 25,4 százalékkal több (10,501, illetve 4,731 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, amelyeknek összes bruttó árbevétele folyó áron 24,1 százalékkal nőtt, és 290,183 milliárd forintot tett ki – közölte a napokban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Megírtuk, egyes sportrendezvények (foci-Eb, Forma–1, kézilabda-Eb) már jelentősebb számú külföldi vendéget vonzottak, csakúgy, mint az eucharisztikus kongresszus és a vadászati világkiállítás, valamint további vásárok, kiállítások, konferenciák. Mindezeknek köszönhetően a tavaly őszi és az idei év eleji beszámolók kifejezetten kedvezőek voltak. Összefoglalva elmondható, a belföldiek vendégéjszakáinak száma 2020-ban 9,92 milliót ért el, 2021-ben 10,5 milliót tett ki.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese a szervezet közösségi oldalára feltöltött videójában arról beszélt, folytatják a turizmus újbóli húzóágazattá tételét az idén, és a tavalyi eredményes évet követően kiemelt figyelmet kap a hivatásturizmus, a vendéglátás, a vallásturizmus és az egészségturizmus fejlesztése.

Ismertette: a szálláshelyek bevétele tavaly 22,5 százalékos emelkedéssel meghaladta a 360 milliárd forintot, a vendéglátásból származó bevételek pedig 36 százalékkal nőttek, több mint 970 milliárd forintra. Szép-kártyával több mint 55 százalékkal költöttek többet tavaly, mint 2020-ban, február 1-jétől pedig élelmiszer is vásárolható Szép-kártyával.

Az MTÜ szintén a napokban jelezte, a 2021-es évet kiemelkedő eredményekkel zárta a vendéglátás. Az online-kassza-adatok alapján csaknem 26 százalékkal több bevétel realizálódott, mint egy évvel korábban, és kevesebb mint három százalékkal marad el a 2019-es számoktól. Mint kiderült: Budapest szerepe az országos vendéglátásban kezd visszaállni a korábbi szintre, ami a nemzetközi forgalom élénkülésével várhatóan tovább erősödik.

Van esély a forgalom élénkülésére, ugyanis óriási kielégítetlen igény halmozódott fel az elmúlt másfél év során, ezáltal rengetegen pótolhatják elmaradt utazásaikat, nyaralásukat, és az üzleti utakat is megtarthatják.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom