Gazdaság

Csaknem kilencven százalékkal nőtt a vendéglátás forgalma

Ha idén a járványhelyzet javulásának köszönhetően megtartják az elmaradt rendezvényeket, a harmadik negyedévben is meredeken javulhat a szektor teljesítménye

Az egy évvel ezelőtti alacsony bázishoz képest, amit a második hullám elleni védekezések korlátozó hatása okozott, decemberben 86,1 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene, 102,5 százalékkal pedig az árbevétele, míg a két évvel ezelőttihez képest az árbevétel 0,2 százalékkal csökkent – mondta lapunknak küldött kommentárjában Suppan Gergely.

Csaknem kilencven százalékkal nőtt a vendéglátás forgalma
Egyelőre főleg a belföldi turizmus húzza az ágazatot
Fotó: MH/Katona László

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Magyar Turisztikai Ügynökség közlése szerint kiemelkedő eredményekkel zárta a 2021-es évet a vendéglátás. Az online kasszák adatai alapján csaknem 26 százalékkal több bevétel realizálódott, mint egy évvel korábban, és kevesebb, mint három százalékkal marad el a 2019-es számoktól. Budapest szerepe az országos vendéglátásban kezd visszaállni a korábbi szintre, ami a nemzetközi forgalom élénkülésével várhatóan tovább erősödik.
Mint kiderült, a NAV adatai szerint a vendéglátóhelyektől származó bevétel 2021. január–december között 1030,7 milliárd forint volt, ami 25,9 százalékkal több, mint  2020-ban (819 milliárd forint), és csak 2,6 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben (1058 milliárd forint).

A vendéglátás adta az összes online kassza bevételének 7,8 százalékát.

A Takarékbank vezető elemzője elmondta: a következő hónapokban folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, azonban a negyedik, illetve ötödik hullám némileg fékezheti a kilábalást. A negyedik negyedévben 66,3 százalékkal nőtt a vendéglátás árbevétele, míg közelítőleg 60 százalékkal a volumene az egy évvel korábbihoz képest.

A vendéglátás meredek felpattanása így a negyedik negyedévben is érdemben hozzájárult a GDP növekedéséhez, míg a második és harmadik járványhullám idején hozott korlátozó intézkedések miatt az idei első negyedévben is látványos növekedést mutathat a visszaeső bázis miatt – magyarázta.

Elmondása szerint a teljes helyreálláshoz a nemzetközi turizmus helyzetének rendeződése is szükséges, ami csak fokozatos lehet. Ennek megfelelően a vendéglátás magára találása leginkább a belföldi turizmus által kiemelten érintett területeken látványos, míg a külföldi vendégek által domináns területeken még elmarad. Az egyes országokkal megkötött kölcsönös megállapodások az oltási igazolványokról lassan elindították a külföldi utazásokat is, de az Európán kívüli vendégek fogadása lassabban állhat helyre – tette hozzá Suppan Gergely. A nagyobb hazai sportrendezvények már jelentősebb számú külföldi nézőt vonzottak, csakúgy, mint egyes őszi nagyrendezvények, amelyek szintén növelték a külföldiek itthoni fogyasztását.

Ugyanakkor számos tömegfesztivál tavaly még elmaradt, így az ebből származó vendéglátóhelyi forgalom továbbra is kiesett, azonban ha idén a járványhelyzet javulásának köszönhetően megrendezik őket, a harmadik negyedévben is meredeken javulhat a szektor teljesítménye – nyomatékosított.

Az elemző többek között arról is beszámolt, hogy a vendéglátás ugyanakkor számos nehézséggel szembesült az elmúlt időszakban, egyrészt a fokozott munkaerőhiány miatt jelentősen emelni kell a béreket, másrészt az elszálló energiaárak és egyes élelmiszerek árai miatt elkerülhetetlennek tűnik a két számjegyű áremelkedés.

Kapcsolódó írásaink