Gazdaság

Nőtt a megújuló forrásból termelt villamos energia novemberben

Bővülő részarányok

Tavaly novemberben 431 GWh villamos energiát termeltünk megújuló energiából. Ez 22 százalékkal magasabb, mint a megelőző év azonos hónapjában.

Az összes bruttó hazai villamosenergia-termelés 2854 GWh volt. A hazai energiatermelésre és -ellátásra vonatkozó 2021. novemberi adatok elérhetőek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energiastatisztikai riportjában. Az országos primerenergia-termelés 2021 novemberében 36,06 PJ volt, amely 1,61 PJ-lal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége a megelőző év azonos hónapjához képest 22 százalékkal volt magasabb.

A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés tíz százalékkal, a fosszilis alapú három százalékkal csökkent a megelőző év novemberéhez képest. A naperőművek által termelt villamos energia aránya a teljes bruttó termelésben hat százalék volt. A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 38,6 százalékát nap, 38,5 százalékát biomassza, 11,3 százalékát szél, 5,3 százalékát biogáz, 3,9 százalékát víz és 2,1 százalékát a kommunális hulladék megújuló része biztosította. A hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a nyersanyagokról, energiahordozókról.

Kapcsolódó írásaink