Gazdaság

Súlyosan sérti az uniós jogot, hogy a magyarok forrásait visszatartják

Az Európai Parlament (EP) Gazdasági és Monetáris Bizottsága (ECON) hétfői ülésén megvitatta az európai bizottság tavaly őszi gazdasági előrejelzését Valdis Dombrovskis ügyvezető alelnökkel és Paolo Gentiloni gazdaságpolitikáért felelős biztossal. Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője elmondta: „ahhoz, hogy Európa gazdasága talpra tudjon állni, arra kell törekednünk, hogy az uniós gazdasági koordináció objektív, teljesíthető célokat tűzzön ki és hatékony párbeszédet tartson fenn a tagállamokkal. Mivel a Bizottság visszatartja a magyar és lengyel helyreállítási forrásokat, ez a magatartás az uniós jogot súlyosan sértő egyenlőtlen helyzetet teremt a tagállamok között és károsítja a két tagállam versenyképességét. Ez ellentétes az uniós joggal, a józan ésszel és a helyreállítási források logikájával”.

Súlyosan sérti az uniós jogot, hogy a magyarok forrásait visszatartják
Győri Enikő
Fotó: MH/Európai Parlament

A képviselő emlékeztette a biztosokat, a helyreállítási alap egyik fő célja, hogy minden tagállam számára egyenlő feltételeket biztosítson a gazdasági talpra álláshoz.

A magyaroknak járó pénzek visszatartása pedig ezzel a céllal ellentétes. A politikus kérdésére, miszerint egyes országok helyreállítási tervének jóváhagyása nem teremt-e egyenlőtlen feltételeket, nem kapott érdemi választ. Amint arra sem, mi a pontos joglapja a források visszaállításnak.

„Az a bizottsági magyarázat, hogy az úgynevezett országspecifikus ajánlások részleges teljesítése okán járhatnak így el, nem áll meg a lábán, hisz ezek a Bizottságtól származó értékelések sokszor nem is uniós hatáskörbe tartozó és erősen szubjektív kérdésekben születnek, az általános végrehajtási arányuk pedig uniós szinten is csak 41 százalék" - tette hozzá.

A magyar képviselő rámutatott: az eredményes gazdasági helyreállítás érdekében arra kellene figyelni, hogy a tagállamok megfelelően teljesítsék az alapvető gazdasági célkitűzéseket a pénzügyi stabilitás terén. „Az európai szemeszter elnevezésű gazdaságpolitikai koordinációs gyakorlat alá tartozó területek további bővítése helyett jobb lenne az eredeti célra, a felelős gazdálkodásra koncentrálni, nem pedig beemelni gazdaságon kívüli, ideológiákkal terhes témákat.

A Bizottság és a tagállamok közötti kétoldalú párbeszédet erősíteni kellene azzal, hogy a Bizottság érdemben fogadókész a tagállamok érveire, speciális problémáira. Ezáltal javulna az ajánlások végrehajtási aránya is. Sajnálom, hogy arra sem kaptam választ, miként kívánja idén tavasszal javítani a Bizottság ezt a dialógust" - mondta el a képviselő.

Kapcsolódó írásaink