Gazdaság

Lefelé indulhat az infláció

Hétindító. Némileg alacsonyabb, 7,2 százalékos pénzromlás várható, pénteken a Standard and Poor’s minősíti hazánk szuverén államadósságát

A héten több adatot is közöl a KSH, valamint érkeznek költségvetési adatok, illetve ismét dönt a jegybank az egyhetes betét kamatáról. Az inflációs adat lesz különösen fontos és érdekes, hiszen ebből kaphatunk képet az év eleji átárazások mértékéről.

Lefelé indulhat az infláció
Jelentős bővülésre számítanak a decemberi vendégéjszakák számában
Fotó: MH/Katona László

A mai napon a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmának decemberi adatait közli a KSH. Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője lapunknak elmondta, novemberben a KSH jelentős bővülést mért éves alapon a vendégéjszakák számában: a belföldi éjszakáknál háromszorosat, a külföldi éjszakáknál tizenegyszereset. Ezt az magyarázza, hogy amíg 2020-ban a szálláshelyek a korlátozások miatt alig voltak látogathatók, addig 2021-ben már szabadabban lehetett utazni.

A novemberi adat azonban még nem érte el a 2019-es szintet, és várhatóan a decemberi sem fogja, de a múlt év utolsó hónapjában így is sokszoros növekedés várható éves alapon, ami a karácsonyi és szilveszteri időszak miatt nemzetgazdasági szinten sem lényegtelen – mutatott rá. Holnap a decemberi külkereskedelmi termékforgalom első becslését közli a KSH. Novemberben az export volumene 3,1, az importé 2,3 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban, az egyenleg pedig kismértékű hiányt mutatott.

A kedvező decemberi ipari termelés nyomán az év utolsó hónapjában bővülhetett az export, de a fogyasztás kirobbanó növekedése miatt behozatali oldalon is jelentős emelkedés történhetett, így összességében az egyenleg alakulására lesz majd érdemes figyelni – hívta fel a figyelmet Regős Gábor.

A Pénzügyminisztérium az előzetes januári költségvetési adatokat holnap jelenteti meg. Tavaly az államháztartás az évet 5000 milliárd forint feletti, tehát jelentős, de az előző évinél kisebb hiánnyal zárta. 2022-re a kormányzat a korábbinál alacsonyabb hiánycélt tűzött ki, azonban az egyes hónapok bevételi és kiadási számai változékonyan alakulhatnak, így a januári adatból még messzemenő következtetéseket nem lehet majd levonni.

Csütörtökön ismét dönt a jegybank az egyhetes betét kamatáról. Ennek szintje most 4,3 százalék. Ezen a héten sem számítanak lépésre, hacsak a forint árfolyamában jelentős változás nem történik, hiszen a jegybank azt kommunikálta, hogy alapesetben az egyhetes betét kamata is az alapkamat szintjével azonos héten változik.

Pénteken januári inflációs adatokat és a decemberi ipari termelés második becslését közli a KSH. Az inflációs adat lesz különösen fontos és érdekes, hiszen ebből kaphatunk képet az év eleji átárazások mértékéről. Novemberben és decemberben egyaránt 7,4 százalék volt a pénzromlás átlagos üteme. Bár decemberben a benzin ársapkája már éreztette hatását, de az élelmiszerek árának megugrása miatt az inflációs mutató nem tudott mérséklődni.

Uniós előírások miatt emelkedett a dohánytermékek jövedéki adója 2021 elején, azonban idén már nem emelkedik tovább, így ez mérséklően hathatott az inflációra. Ennek megfelelően az előző hónapokban mértnél némileg alacsonyabb, 7,2 százalékos inflációra számítunk, bár ennek kapcsán a kockázatok inkább felfelé mutatóak a megnövekedett inflációs várakozások miatt. Az ipari adat első becsléséből tudjuk, hogy az ágazat kibocsátása decemberben kedvezően alakult, éves alapon 5,8 százalékkal bővült. A második becslésből megtudjuk az egyes ágazatok teljesítményének alakulását is.

Pénteken a Standard and Poor’s minősíti Magyarország szuverén államadósságát. Tekintettel a stabil gazdasági helyzetre és a viszonylag magas, de csökkenő tendenciát mutató hiányra, nem várunk sem le-, sem felminősítést, illetve pozitív vagy negatív kilátásmódosítást, így a magyar államadósság besorolása ennél a hitleminősítőnél továbbra is BBB szinten, tehát a befektetésre ajánlott kategória aljától egy szinttel feljebb maradhat.

Kapcsolódó írásaink