Gazdaság

Erősödik a Magyar Termék védjegy

A szövetkezetek munkahelyteremtése elősegíti a hátrányos helyzetű munkavállalók és a közfoglalkoztatottak munkaerőpiaci integrációját

Országszerte tizenhét szociális szövetkezet kínálhatja százhúszféle portékáját Magyar Termék vagy Hazai Termék védjeggyel, ugyanennyi különböző árucikk vár arra, hogy hazai és ellenőrzött eredetét igazolják – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Erősödik a Magyar Termék védjegy
Megbízhatóbb forrásnak tartják az itthoni termesztésből származó árut
Fotó: MH/Katona László

Az elismerés megkönnyíti a termékek értékesítését, ezzel javíthatja a szövetkezetek termelékenységét, erősítheti versenyképességüket – mondta Bodó Sándor. A minisztérium szombati közleménye szerint a kormány kiemelten támogatja a közfoglalkoztatás alapjain szerveződő szociális szövetkezetek foglalkoztatási képességének növelését, önfenntartó piaci szereplővé válását. Mint kiderült: a jellemzően vidéki mikrovállalkozások öt–tíz főnek biztosítanak kenyérkeresetet. A szövetkezetek elősegítik a hátrányos helyzetű munkavállalók és a közfoglalkoztatottak munkaerő-piaci integrációját, új munkahelyek létrehozását.

A közleményben hozzátették: a Magyar Termék védjegyek használatához szigorú követelményeknek kell eleget tenni: a felhasznált alapanyagoknak kevés kivétellel Magyarországról kell származniuk, a feldolgozás minden lépésének idehaza kell megtörténnie.

Az ITM kiemelte: a szociális szövetkezetek készítményei már korábban rendelkeztek a forgalombahozási engedélyekkel, a tanúsítványokhoz így csak némi finomhangolást kellett végrehajtani. Friss kutatások szerint az áruk eredetét megnéző megkérdezettek több mint 95 százaléka ismeri a Magyar Termék védjegyet, 88 százaléka pedig már vásárolt is ilyen jelölésű terméket. A válaszadók 71 százaléka a többi terméknél megbízhatóbb forrásból származónak tartja a védjegyes árut, azért akár tízszázalékos felárat is hajlandó fizetni – tették hozzá.

Bodó Sándor elmondása szerint az eddigi nyertesek hagyományos recept alapján, tartósítószer-mentesen állítanak elő kézműves termékeket a száraztésztától a különböző lekvárokig, borokig és szörpökig. A védjegyet munkájuk elismeréseként kiérdemlő szövetkezetek egy sikeres üzleti közösség részévé válnak. Foglalkoztatási lehetőségeik bővülhetnek azzal, ha jó minőségű árucikkeik az igazolásoknak köszönhetően a nagyobb kereskedelmi láncok üzleteiben, áruházaiban is megjelennek a polcokon – magyarázta.

Kapcsolódó írásaink