Gazdaság

Dinamikus növekedés várható az iparban

György László szerint a járműipar, amely a gazdaság szerkezetében jelentős szerepet játszik, átalakulóban van, és Magyarország a változás élmezőnyébe tartozik

A magyar gazdaság teljesítményét az ipar húzza, amely tavaly az egész évet tekintve 9,6 százalékkal bővült – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és –szabályozásért felelős államtitkára pénteken az M1-en a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira reagálva.

Dinamikus növekedés várható az iparban
Miközben a hagyományos járműgyártás a félvezetőhiány miatt nem tudta a hatalmas megrendelésállományt teljesíteni, a magyar ipar az elektronikus gépek, berendezések terén két számjegyű növekedést ért el
Fotó: MH/Katona László

A KSH pénteki közlése szerint 2021 decemberében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az elmúlt évben 9,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évi hatszázalékos visszaesés után.

György László elmondása szerint mindez azért fontos, mert a járműipar átalakulóban van, és Magyarország ennek az átalakulásnak az élmezőnyébe tartozik. Miközben a hagyományos járműgyártás a globális félvezetőhiány miatt nem tudta a hatalmas megrendelésállományát teljesíteni, addig a magyar ipar az elektronikus gépek, berendezések szektorban két számjegyű növekedést tudott produkálni. Ez azt jelzi, hogy az akkumulátorgyártásban, az elektromobilitáshoz, az önvezető autózáshoz, tehát a jövő autózásához kötődő szektorban a magyar ipar kifejezetten jól teljesít – hangsúlyozta az államtitkár.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője lapunknak elküldött kommentárjában kifejti, hogy a novemberben megugrott termelési szinthez képest gyakorlatilag stagnált, pontosabban mindössze 0,1 százalékkal mérséklődött a termelés decemberben, ami nem okozott semmilyen irányú meglepetést.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője lapunknak elmondta: a chiphiány továbbra is fékezi a járműgyártás termelését, más ágazatok jó teljesítménye viszont ezt részben ellensúlyozta. Számításai szerint a negyedik negyedévben 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés a harmadik negyedévhez képest, így pozitívan járulhatott hozzá a GDP növekedéséhez.

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője azt írta, kedvezőnek tartja, hogy decemberben csak a járműipar kibocsátása mérséklődött, így az utolsó havi adat rávilágít arra, hogy a hazai ipar mire lehet képes a legnagyobb súlyú feldolgozóipari alág nélkül.

Kapcsolódó írásaink