Gazdaság

Osztalékot fizethetnek a biztosítók

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a továbbiakban nem tartja szükségesnek a biztosítók osztalékfizetési korlátjának fenntartását, az osztalékok mértékénél viszont figyelembe kell venni a jegybank tőkepuffer fenntartására vonatkozó ajánlását és a változó hozamkörnyezetnek a tőkére gyakorolt hatását is - közölte a jegybank friss vezetői körlevelében.

Osztalékot fizethetnek a biztosítók
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Katona László

A biztosítók stabil tőkehelyzete és a járványhelyzetből fakadó biztosítási kockázatok mérséklődése miatt a jegybank nem tartja indokoltnak a szektor osztalékkifizetési korlátozásának fenntartását. Az enyhítés a részvény-visszavásárlási kifizetésekre, illetve a nagy összegű változó javadalmazások teljesítésére is vonatkozik.

Az osztalékok kifizetése kapcsán ugyanakkor továbbra is szükséges, hogy a biztosítók feleljenek meg a folyamatos tőkemegfelelést nyújtó 50 százalékos volatilitási tőkepuffer fenntartásáról szóló 2016-os jegybanki ajánlásban megfogalmazott elvárásoknak. A tőketervezés során figyelembe kell venni emellett az elmúlt időszak hozamemelkedéseinek következményeit, illetve a hozamkörnyezet megváltozásából fakadó kockázatokat is - hangsúlyozta az MNB.

Az MNB a járvány gazdasági kockázatai miatt,  a hasonló nemzetközi lépésekkel összhangban, először 2020 áprilisában fogalmazta meg vezetői körlevelében elvárását a kifizetések ideiglenes felfüggesztésére. A jegybank ezután 2020 októberében egy újabb körlevelében javasolta, hogy a szektor a 2020. évi osztalékkifizetéseit halassza el 2021-re. Az MNB kezdeményezte, hogy ebben az esetben is csak akkor kerüljön sor ilyen kifizetésekre, ha az adott biztosító tőkefeltöltöttsége a teljesítés után is eléri vagy meghaladja a nemzetközi és hazai tőkemegfelelés szokásos átlagát.

A jegybanki fellépés eredményeképpen a hazai biztosítók tőkeszintje tavaly is folyamatosan magas maradt, és mindezt nem veszélyeztette az osztalékok kiáramlása. A magyarországi biztosítók így mind szektor-, mind egyedi szinten kellő tőkeerővel rendelkeztek a járványhelyzetből adódó kockázatok kezelésére. Tavaly kizárólag olyan piaci szereplőnél történt osztalékfizetés, amelynek tőkemegfelelése a tranzakció után is a szektor szokásos átlagával azonos, illetve magasabb mértékű volt - közölte az MNB.

A jegybank a hitelintézetek esetében tavaly december végén jelentette be, hogy 2022 januárjától ismét fizethetnek osztalékot a piaci szereplők, és ebben a szektorban is lehetővé válnak a részvényesek díjazását célzó részvény-visszavásárlások és a teljesítményjavadalmazást szolgáló kifizetések is. Az MNB a bankok esetében azért nem hosszabbította meg a korlátozást, mert jelentősen csökkentek a törlesztési moratóriummal kapcsolatos kockázatok és megfelelő a bankok értékvesztés-fedezettségi szintje - áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom