Gazdaság

Újabb szakaszon újul meg a pesti alsó rakpart

A Havas utca és a Bálna között egy zöldfelületekkel tagolt, jóval rendezettebb és barátságosabb összefüggő sétány jön létre, kisebb lesz az átmenő forgalom, és ide költöztetik a bicikliutat is

Folytatjuk a pesti alsó rakpart teljes megújítását, kezdődhet a Fővám tér előtt futó Salkaházi Sára rakpart és a Közraktár utca áttervezése – jelentette be Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Államtitkára közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében. A tanulmánytervről és a az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítéséről szóló felhívást már közzétették.

Újabb szakaszon újul meg a pesti alsó rakpart
Autók helyett a gyalogosoké és a bicikliseké lesz a Duna-part
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A pesti Duna-part egy újabb szakaszát újítjuk meg, és adjuk vissza a budapestieknek. A Havas utca és a Bálna között egy zöldfelületekkel tagolt, jóval rendezettebb és barátságosabb összefüggő rakparti sétányt hozunk létre – jelentette be Facebook-posztjában az államtitkár tegnap.

Hozzátette, a Közraktár utca forgalomcsillapításával nyugodtabb környezetben élhetnek majd a belső-ferencvárosiak. Az előkészítést a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ (BFK) végzi. A részletek kidolgozásában pedig ahogy mindig, most is szorosan együttműködik majd a BFK a fővárossal és a Ferencvárosi Önkormányzattal.

A Duna-part Budapest legértékesebb területe, a rakpartok döngő forgalma ma a legtöbb helyen mégis elszigeteli a folyót a várostól. A célunk, hogy a budapestiek újra birtokba vegyék a Duna-partot, és a pesti alsó rakpart a Duna Arénától egészen a Rákóczi hídig biztonságosan és kényelmesen végigsétálható legyen - emlékeztetett. „Jól haladunk a pesti alsó rakpart megújításával! A Duna Arénától a Margit hídig 2017-ben gyalogossétányt alakítottunk ki.” A Kossuth térig tartó szakaszt a fővárossal közösen nemrég fejezték be és javában tart a Fővám térig történő rész áttervezése – részletezte az államtitkár

Ennek kapcsán ismertette, csillapítják a Salkaházi Sára rakpart forgalmát, új gyalogosfelületeket alakítanak ki. A Havas utca és a Közraktár utca között az egész Duna-parti szakasz könnyen és biztonságosan besétálható lesz. Jobb gyalogoskapcsolatok létesülnek annak érdekében, hogy (a környéken élők) egyszerűbben lejuthassanak a Duna-partra.

Ezzel együtt bővülnek a zöldfelületek is, és kényelmes, új utcabútorokat helyeznek majd ki. A Közraktár utca forgalma is csillapodik, biciklisáv létesül, A korábbi 2×2 sáv helyett 2×1 sávra szűkül az autóút. Amellett, hogy kisebb lesz a zaj és tisztább a levegő, a Bálna előtti sétányról és Nehru-partról ide költözhetnek a biciklisek -emelte ki az előnyöket.

Így többé nem keverednek majd a piknikezőkkel és a Bálna teraszán ücsörgőkkel – megszűnnek a balesetveszélyes helyzetek – mutatott rá Fürjes Balázs. Összességében ha mindez megvalósul újabb helyeken vehetik birtokba a budapestiek a Duna-partot, a Közraktár utca forgalomcsillapításával pedig kisebb lesz a zaj és tisztább a levegő egy élhetőbb lakókörnyezetettel.

Kapcsolódó írásaink