Gazdaság

Kiemelten hatékony a Magyar Falu Program

Cél, hogy a községekben minden intézményt, utcát felújítsanak

Minden szegmensében rendkívül sikeres a Magyar Falu Program, amelynek fejlesztésekre fordított forrásai három év alatt megduplázódtak: a program indulásától számítva 2022-ben az összeg már meghaladhatja az ezermilliárd forintot is – hangsúlyozta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Vas megyei Felsőjánosfán, ahol falubuszt és kommunális eszközöket adott át.

Kiemelten hatékony a Magyar Falu Program
A korszerű gépekkel hatékonyabbá válik a közterületek gondozása
Fotó: MTI/Filep István

Gyopáros Alpár kijelentette: a Magyar Falu Programot addig kívánják folytatni, amíg minden falusi intézményt, utcát, járdát fel nem újítanak. Hozzátette: a programot eredetileg is több évre hirdették meg.

Elmondta még, hogy eddig kétezer településen sikerült a Felsőjánosfán átadott kommunális eszközökhöz hasonló gépeket, berendezéseket átadni. Azzal, hogy egyre több közmunkás talált magának munkát az elsődleges munkaerőpiacon, a kistelepüléseken kevesebb ember áll rendelkezésre a közterületek gondozására, a gépesítés viszont megkönnyíti a feladatok elvégzését – magyarázta.

Idén a Magyar Falu Program különböző alprogramjaiban 15 pályázati kiírás jelent meg, százmilliárd forintos nagyságrendben. V. Németh Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős kormánybiztos az átadóünnepségen azt hangsúlyozta: Felsőjánosfa jól példázza, hogy a háromszáz fő alatti lélekszámú települések nemcsak életképesek, de kis segítséggel fejlődni is tudnak.

A politikus kiemelte, a helyi igények felmérése után olyan területekre, tevékenységekre érkezik a támogatás, amelyekre valóban szükség van.

Kapcsolódó írásaink

A vidék éltető ereje

ĀNincs magyar jövő a magyar vidék nélkül. Ennek a kormányzati szemléletmódnak a zászlóvivője a Magyar Falu Program

„Hiszünk a falvak életképességében”

ĀA nemzetek a tradícióikhoz való viszonyukkal egyúttal jövőképet és a mindennapokra kiterjedő életformát is választanak maguknak. A hungarikumokkal, nemzeti értékeinkkel a magyar életformát védjük