Gazdaság

Emelkedő forgalom mellett nőtt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe

Meghatározó nemzetközi hangulat

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX emelkedő forgalom mellett 52 838,78 ponton zárt múlt pénteken, az előző pénteki értéket 668,98 ponttal, vagyis 1,28 százalékkal meghaladva.

Az összforgalom 67,755 milliárd forintra nőtt, míg az előző héten 56,395 milliárd forintot tett ki. A vezető részvények vegyesen teljesítettek. A BÉT gyengén kezdte a hetet, a BUX 1,62 százalékot esett hétfőn, bár a nyugati részvényindexek ennél is nagyobbat. A keddi zárásra már csak 0,37 százalékos volt a magyar részvényindex csökkenése, majd szerdán és csütörtökön 1,61, illetve 1,75 százalékos emelkedés következett.

A tőzsdei mozgásokat az Equilor Befektetési Zrt. szerint jórészt a nemzetközi hangulat határozta meg, amely a hét első felében javult, de a hét közepére kedvezőtlenre fordult az Egyesült Államokban várható monetáris szigorítások miatt. Hozzátették, hogy a BUX árfolyamát az ukrán–orosz konfliktus szintén befolyásolja, az OTP és a Richter ugyanis a kelet-európai piacokon is érdekelt. Ha elhúzódik a háborúval fenyegető helyzet, a tőzsdei bizonytalanság hosszabb távon fennmaradhat, és az árfolyamok alakulását nehéz lesz megjósolni – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink