Gazdaság

Élénk vásárlókedv, csendes évzáró hónap az iparban

Hétindító. Csütörtökön dönt a Magyar Nemzeti Bank az egyhetes betét kamatáról, a jegybanki kommunikáció alapján nem várható szigorítás

A héten a KSH több adatot is közöl, a kiskereskedelem az infláció ellenére jelentősen bővülhetett decemberben, míg az ipar esetében az év utolsó hónapja a legcsendesebb.

Élénk vásárlókedv, csendes évzáró hónap az iparban
Biztató lehet, hogy a novemberi ipari termelési adat pozitív meglepetés volt
Fotó: MH/Katona László

Ma az ipari termelői árak decem-beri alakulására vonatkozó adat jelenik meg. Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője lapunknak elmondta, novemberben az ipari termelői árak kiugró mértékben, éves alapon 21,6, míg havi alapon 2,7 százalékkal emelkedtek, ezen belül is magasabb volt a belföldi értékesítés áremelkedése.

Az árak növekedésében jelentős szerepe van az energiaárak kiugró emelkedésének. A decemberi adatból kiderül, hogy milyen ütemben folytatódott az ipari árak növekedése. Különösen nagy figyelmet kell fordítani a havi alapú emelkedésre, hiszen ez mutatja meg most az árdinamika változását. Érdekes lesz még a januári adat, hiszen abból megtudjuk az év eleji átárazások mértékét is – tette hozzá.

Kedden a külkereskedelmi termékforgalom novemberi adatának második becslése jelenik meg. Az első becslésből tudjuk, hogy az export éves alapon 7,7, míg az import 14 százalékkal bővült euróban számítva, vagyis az egyenleg érdemben romlott. A második becslésben a fő mutatók várhatóan nem változnak érdemben, ám megismerjük az egyenlegváltozás összetevőit.

Csütörtökön a kiskereskedelmi forgalom decemberi adatai látnak napvilágot. Novemberben a kiskereskedelem volumene 3,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Tekintettel a lakosság javuló jövedelmi helyzetére, illetve arra, hogy az év végén nem voltak az előző évihez hasonló korlátozások, a volumen decemberben ennél dinamikusabban bővülhetett. Ugyanakkor a magas infláció lassította a kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedését. A decemberi adat azért is fontos, mert a karácsony előtti bevásárlások miatt a kiskereskedelemben ez a legnagyobb forgalmú hónap.

Ennek ellenkezője mondható el az iparról, ahol a december a legcsendesebb hónap, és amelynek decemberi adata pénteken lát napvilágot. A novemberi adat pozitív meglepetést hozott, a forgalom éves alapon 2,6, míg havi alapon 2,9 százalékkal bővült. A decemberi adatot nehéz előrejelezni: a novemberi kedvezőbb adat bizakodásra adhat okot, ugyanakkor az alkatrészhiány miatt a gyárak a szokásosnál hosszabb téli leállást ütemezhettek be, ami visszafoghatta a termelést.

Csütörtökön dönt a Magyar Nemzeti Bank az egyhetes betét kamatáról. Az egyhetes betét kamata múlt héten 30 bázisponttal 4,3 százalékra nőtt, míg az alapkamatot 50 bázisponttal 2,9 százalékra emelte a jegybank. A jegybanki kommunikáció alapján a héten nem számítunk további szigorításra.

Az Eurostat adatai közül a hétfői GDP-adatot érdemes kiemelni: a statisztikai hivatal a negyedik negyedéves előzetes adatot közli az eurózónára és az Európai Unióra vonatkozóan. A harmadik ne­gyedévben az eurózónában a negyedéves növekedés 2,2, míg az éves 3,9 százalékot tett ki, az Európai Unióban pedig a két bővülés rendre 2,1, illetve 4,1 százalék volt.

A harmadik negyedév sok helyen még a korlátozások feloldásáról szólt, így a negyedik negyedévben hasonlóan látványos negyedéves alapú növekedés nem várható. Annak pontos mértékét elsősorban a vírushelyzet és az ipart sújtó alapanyaghiány, illetve szállítási nehézségek, valamint az energiaárak felrobbanásának makrogazdasági hatásai befolyásolhatják. Ugyanakkor a pénteken publikált német, negyedéves alapú 0,7 százalékos visszaesés alapján nem sok jóra lehet számítani az övezet teljesítményét illetően.

Kapcsolódó írásaink