Gazdaság

Az otthonteremtő támogatások miatt nagyobb a felújítási hajlandóság

Idén kifutó kedvezmények

A háztartások 5,9 százaléka biztosan, 16,7 százaléka valószínűleg nagyobb összeget fog költeni lakóingatlanára a következő egy évben, amennyiben ezek a tervek mind megvalósulnak, akkor mintegy 883 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat 2022 végéig – derül ki a GKI és a Masterplast közös januári felméréséből.

Az otthonteremtő támogatások miatt nagyobb a felújítási hajlandóság
Fotó: MH

A GKI negyedévente szervez felmérést a lakosság lakásfelújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak feltérképezésére. Idén januárban ezer embert vontak be a reprezentatív kutatásba. A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül. A közlemény szerint ez a szám az előző negyedévhez képest 61 ezerrel, az egy évvel korábbinál 245 ezerrel magasabb.

Kiemelték, a korszerűsítések és –felújítások gazdasági környezete kedvező. A bővülő jövedelmek, a gyermeket nevelő családok számára elérhető kormányzati támogatások ösztönzőleg hatnak, bár a jelenlegi szabályozás szerint a falusi csok idén június 30-ig, az otthon-felújítási program december 31-ig vehető igénybe. A GKI szerint részben a hamarosan lejáró határidőkkel magyarázható, hogy erősödött a lakosság eltökéltsége. Ismert, az otthonteremtő intézkedések kedvezően hatnak az ingatlanpiacra is.

Kapcsolódó írásaink