Gazdaság

Rekordalacsony a januári álláskeresők száma

Schanda Tamás szerint a legtöbb új munkahely a tartós versenyképességet megalapozó ágazatokban, például az IT-szektorban vagy a tudományos-szakértői tevékenységben jön létre

Idén januárban 249 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében. A járványhelyzet ellenére is rekordszintre bővült a foglalkoztatás, 2010-hez képest harmadára csökkent a munkanélküliségi ráta Magyarországon – emelte ki Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a minisztérium pénteki közleményében.

Rekordalacsony a januári álláskeresők száma
A hazai foglalkoztatás felülmúlta a koronavírus-járvány előtti időszakot is
Fotó: MH/Purger Tamás

A regisztrált álláskeresők tavaly decemberi számánál egyedül a két évvel korábbi havi adat alakult kedvezőbben az elmúlt három évtizedben. Amióta a nyilvántartást vezetik, még sosem volt ilyen alacsony az álláskeresői létszám az év első hónapjában – tette hozzá az államtitkár.

A téli hónapok jellemzően növekedést hoznak, a többi között a sokkal kevesebb mezőgazdasági vagy építőipari feladat miatt is. Bár a természetes szezonalitásnak betudhatóan decemberről januárra mintegy négyszázalékos emelkedés mutatható ki, az év első hónapjában még sosem tartottak nyilván a jelenleginél kevesebb álláskeresőt.

Schanda Tamás elmondása szerint a hazai foglalkoztatás nemcsak visszanyerte a vírusválság előtti formáját, hanem már felül is múlja korábbi teljesítményét. Hangsúlyozta: jelenleg csaknem 4,7 mil­lióan dolgoznak Magyarországon, ez a legmagasabb érték a rendszerváltozás óta. A legtöbb új munkahely a tartós versenyképességet megalapozó ágazatokban, például az IT-szektorban vagy a tudományos-szakértői tevékenységben jött létre.

Mint kiderült, a munkanélküliek aránya hazánkban a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. A baloldali kormányok kudarcos válságkezelése miatt 2010 januárjában ezzel szemben mintegy négyszázezerrel voltak többen az álláskeresők. Az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány számos intézkedést tett és tesz a munkaalapú gazdaság megerősítéséért, a teljes foglalkoztatás eléréséért. Az egyre több ágazatban jelentkező munkaerőhiány rendezésében is segíthet az álláskeresők elhelyezkedése.

Kiemelte: erre ösztönöz a Vállalkozások munkaerő támogatása, amelyben már több mint 38 ezer új munkavállaló felvételéhez igényeltek összesen 21 milliárd forintot. A fiatal szakképzettek, az alacsony iskolai végzettségűek és hátrányos helyzetűek bérköltségeit teljes egészében a program állja három hónapon át. Akár ezután is igényelhető fél évig az alaptámogatás, amelynek lehetséges legmagasabb mértéke az eddigi százezerről február elsejével havi százötvenezer forintra emelkedik – magyarázta az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink