Gazdaság

Élénkíti a keresletet az ötszázalékos lakásáfa

A június 30. után elkészülő otthonok csak akkor kaphatnak használatbavételi engedélyt, ha huszonöt százalékban megújuló energiát is használnak

Az újlakás-piacot jelentős kereslet élénkíti, így hoz emelkedő árakat 2022-ben, amiben nagy szerepe van a családtámogatásoknak és a zöldhitelprogramnak.

Élénkíti a keresletet az ötszázalékos lakásáfa
Idén csaknem 5800 társasházi ingatlan átadása várható a fővárosban
Fotó: MH/Katona László

A használt lakások iránti kereslet is élénk maradhat, amit a befektetési célú vásárlók visszatérése is segíthet. A Takarék Index elemzői átlagosan 5–7 százalékos drágulással számolnak, de az új lakások esetében ennél magasabb, 8–10 százalékos emelkedés valószínű.

A lakásépítési engedélyek számának további növekedésével számolnak a Takarék Index elemzői idén, hiszen az engedélyeket az ötszázalékos áfaszint alkalmazásához még 2022 végéig meg kell szerezniük a beruházóknak, ami megterhelheti a tervezési szektort és az engedélyeztetést – derült ki a Takarék Csoport pénteki közleményéből.

Kifejtették, már tavaly is nőtt az építési engedélyek száma az ötszázalékosra csökkent újlakás-áfa hatására, főleg a családiház-építéseknél. Jelentős változást hoz, hogy az idén június 30. után elkészülő otthonok csak akkor kaphatnak használatbavételi engedélyt, ha elérik a BB energetikai osztályt, vagyis kellően energiahatékonyak, és huszonöt százalékban megújuló energiát is használnak.

A 2021-ben átadott lakások száma az első három negyedévben nagyon hasonlóan alakult, mint 2020-ban, összesen több mint 12 ezer otthon készült el. Budapesten jelentősen meghaladta az átadott otthonok száma az előző évek szint­jeit, több mint ötezer lakást adtak át szeptemberig.

A Budapesti Lakáspiaci Riport szerint októberben és novemberben körülbelül ezret adtak még át, illetve több mint 1800-at decemberre terveztek. Utóbbiak között lehetnek olyanok, amelyek az idei évre csúsztak, de összességé­ben a 2021-es átadások a fővárosban vélhetően meghaladták a 2020-as szintet a Takarék Index elemzői szerint.

Idén csaknem 5800 társasházi lakás átadása várható a fővárosban. Az ELTINGA vidéki lakáspiaci adatbázisa szerint az értékesítés alatt álló, legalább tíz lakást tartalmazó társasházakban 13 500 lakás épül. Jelentősek ugyanakkor a re­gionális eltérések, a legtöbb Somogy megyében van (körülbelül 2300), a térséget a Balaton közelsége teszi népszerűvé a fejlesztők és a vásárlók körében.

A kínálat szempontjából kérdéses, hogy a most moratóriummal, illetve kamatplafonnal védett hiteleseknél az intézkedés lejárta hoz-e kényszerértékesítéseket, vagy saját maguk elkezdik-e eladni az ingatlanjaikat.

Válság előtti szinten az intaglanpiaci forgalom

Elérte a járvány előtti szintet 2021 első háromnegyed évében a lakáspiaci forgalom, 2020 hasonló időszakához képest 17 százalékkal bővült – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel. A KSH Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2021. III. negyedév című kiadványa szerint tavaly a harmadik negyedév végéig használt lakásból 17 százalékkal, új építésűből 26 százalékkal többet adtak el, mint az előző év azonos időszakában.

A tavaly tapasztalt gyors áremelkedés hatására a harmadik negyedévben a használt lakások ára 15, az újaké 13 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. Példaként említették, hogy egy új lakás átlagos ára 40,6 millió forint volt, négymillió forinttal több, mint az egy évvel korábbi átlag. A használt lakások átlagára éves összevetésben tíz százalékkal, 21,1 millió forintra emelkedett tavaly. Az átlagos négyzetméterár pedig 315 ezer forintra nőtt, ami 12 százalékkal haladta meg az előző évi átlagot.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink