Gazdaság

Továbbra is csúcson a foglalkoztatás

A kormány munkahelyvédelmi intézkedései, a törlesztési moratórium, a bértámogatások és az adócsökkentések érdemben hozzájárultak a munkahelyek megőrzéséhez

Válság előtti szinten a foglalkoztatás, elemzők szerint tovább csökkenhet a munkanélküliség.

Továbbra is csúcson a foglalkoztatás
A magyar munkaerőpiac stabilan visszatért a válság előtti állapotába
Fotó: MH/Purger Tamás

„Az elmúlt években drasztikusan csökkent a munkát keresők száma, a képzési programokkal pedig tovább tudjuk ezt csökkenteni, elérhető az ötmilliós foglalkoztatás” – kommentálta tegnap a Központi Statisztikai Hivatal munkanélküliséggel és foglalkoztatással kapcsolatos adatait Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.

Célba értek a munkaerőpiacon a kormány segítő programjai, az adókedvezmények és a beruházások támogatása. Az egy évvel korábbihoz képest 60–65 ezerrel többen, az előző hónaphoz képest pedig tízezerrel többen dolgoztak decemberben – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön az M1-en a friss statisztikai adatokat kommentálva. A 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 2021 decemberében 4,687 millió volt.

A 2021. október–decemberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,688 milliót tett ki, ami 65 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az elsődleges munkaerőpiacon 84 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, míg a külföldön dolgozók száma tízezerrel, a közfoglalkoztatottaké kilencezerrel csökkent – emelték ki.

A KSH közlése szerint 2021-ben az év egészét tekintve a foglalkoztatottak átlagos száma 31 ezerrel, 4,635 millióra emelkedett. A munkanélküliek száma 2021 decem­beré­ben 179 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,7 százalék volt, tavaly október–decemberben a munkanélküliek átlagos létszáma 180 ezer, a munkanélküliségi ráta pedig szintén 3,7 százalék volt. Az év egészét tekintve tavaly a munkanélküliek átlagos száma 196 ezer, a munkanélküliségi ráta pedig 4,1 százalék volt, ami lényegében megegyezik az egy évvel korábbival.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője lapunknak küldött kommentárjában kiemelte: továbbra is csúcson a hazai foglalkoztatottság. A magyar munkaerőpiac immár kifejezetten stabilan visszatért a válság előtti állapotába, hónapról hónapra rekordmagas a foglalkoztatottsági szint, és nemzetgazdaság-szerte egyre erősebb a munkaerőhiány és a bérverseny, ahogy az a pandémiás időszak előtt is jellemző volt.

A Takarékbank várakozása szerint a tavalyi 4,1 százalék után idén 3,2 százalékos lehet az éves munka­-nélküliségi ráta. A kormány munkahelyvédelmi intézkedései, a bértámogatások, az adócsökkentések, a vállalati és lakossági törlesztési moratórium érdemben hozzájárultak a munkahelyek megőrzéséhez – jegyezte meg a szakértő.

Regős Gábornak, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetőjének sem okozott meglepetést a decemberi foglalkoztatási adat, amely az előző hónapokban megszokott magas szinten stagnált, míg éves alapon érdemi bővülés figyelhető meg.

Ez azt is jelenti, hogy amíg a járványhelyzet a gazdaságot érintő érdemi korlátozások nélkül kezelhető, addig a foglalkoztatási szint magas tud maradni. A negyedik negyedéves adatokból megállapítható, hogy az éves bővülés továbbra is az elsődleges munkaerőpiachoz köthető. A külföldön dolgozók száma azonban az előző hónapokban látottaknál mérsékeltebb csökkenést mutatott.

Regős Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a foglalkoztatási rátában területi összehasonlításban érdemi különbségek vannak, a legkisebb és legnagyobb érték közötti eltérés több mint tíz százalékpont. Ez azt is jelenti, hogy egyes térségekben még van tartalék, bár ez tapasztalat és megfelelő képzettség hiányában nehezen kiaknázható.

Kapcsolódó írásaink

Bodó Sándor: Folyamatosan nőnek a bérek

ĀA munkaerőpiacon kiszámítható folyamatok zajlanak, a minimálbérhez kapcsolódó egyéb juttatások is emelkednek - fogalmazott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára