Gazdaság

Emelt a jegybank az egyhetes betéti kamatán

Erősödő árfolyam

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az előző hetinél 30 bázisponttal magasabban, 4,30 százalékon hirdette meg tegnap az egyhetes betéti tenderét.

A piaci elemzők, miután az alapkamat kedden ötven bázisponttal emelkedett, már számítottak az irányadó ráta alapkamaténál kisebb emelésére, hogy idővel összeérjen két kamat, de ennél magasabb, egészen pontosan negyven bázispontos emelést jósoltak. Tegnap gyengült a forint, majd a betéti tender meghirdetését követően erősödött az árfolyam. Tegnap reggel háromnegyed tízkor az eurót 360,30 forinton, a dollárt 321,70 forinton, míg a svájci frankot 347,12 forinton jegyezték a bankközi piacon.

Az MNB Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén ötven bázisponttal, 2,90 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, illetve ugyanekkora mértékben emelte a kamatfolyosó két szélét is. Az egynapos betét kamata így 2,90 százalék, az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata pedig 4,90 százalék lett. A legutolsó kamatmeghatározó ülésen a testület tavaly decemberben 30 bázisponttal, 2,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.

Kapcsolódó írásaink

Meglepte a piacot a jegybank

ĀA monetáris tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, amíg az inflációs kockázatok a pénzügyi politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak