Gazdaság

Egyre népszerűbbek Magyarországon a tisztán elektromos autók

Fenntartható közlekedés

A Jövő Mobilitása Szövetség adatai szerint tavaly hetvenegy százalékkal nőtt az elektromos autók száma Magyarországon, így jelenleg már 21 540 tisztán elektromos autó közlekedik az ország útjain, adták hírül tegnap.

A közleményükben kihangsúlyozták, hogy 2021 első félévében negyvenöt százalékkal nőtt a nyilvános elektromosautó-töltők száma, így jelenleg 1627 darab engedélyköteles állomás üzemel az országban. Ezen túl arra is felhívták a figyelmét minden ilyen járművel rendelkezőnek és azoknak, akik fontolgatják a megvételét, hogy a benzines és diesel járművekhez hasonlóan télen ezeknek az autóknak is megnő a fogyasztásuk. Így érdemes a megszokottnál hosszabb töltési idővel számolni

. „A németországi Duisburg-Essen Egyetem kutatása szerint hét fok alatt nagyjából huszonöt–harminc százalékkal csökkenhet az elektromos autók nyáron megszokott hatótávja, extrém hidegben (mínusz hét Celsius-fok alatt) pedig akár negyven százalékot is eshet. Ennek oka többek közt az, hogy a hagyományos autók utastere a motor hulladékhőjével is fűthető, elektromos autók esetében a fűtés is az akku kapacitását emészti.

Kapcsolódó írásaink