Gazdaság

Az árstabilitás elérése és fenntartása az egyik legfőbb gazdasági cél

Erőteljes növekedés

A gazdaság erőteljes növekedést mutatott 2021-ben, a konjunktúrafelmérések alapján az ipari termelés decemberben is kedvezően alakult, emellett a belső kereslethez kapcsolódó ágazatok is dinamikusan bővültek.

A GDP éves növekedése 2021-ben meghaladhatta a decemberi inflációs jelentés 6,3–6,5 százalékos várakozását, a munkanélküliségi ráta nemzetközi összevetésben továbbra is alacsony – írta meg a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint. A gazdaság helyreállási képessége erős, a GDP 2022-ben négy–öt százalékkal bővül, amely érték az Európai Unió élmezőnyébe tartozik – hangsúlyozták. A gazdasági növekedés szerkezetét kettősség jellemzi, amely a következő időszakban is fennmarad.

A tovább erősödő belső kereslet ellensúlyozza a nemzetközi termelési láncok zavaraiból, valamint az emelkedő nyersanyag-, termény- és energiaárakból adódó negatív növekedési hatásokat – magyarázták. A magasabb nyersanyag- és energiaárak, valamint a mérsékeltebb külső kereslet 2022-ben visszafogja a vállalatok beruházási aktivitását, ugyanakkor a beruházási ráta – EU-s összevetésben is – magas szinten stabilizálódik. A költségvetés hiánya és az államadósság-ráta 2021-ben csökkenő pályára állt.

A kormány egyes állami beruházások átütemezésével a 2022. évi hiánycélt 5,9 százalékról 4,9 százalékra mérsékelte, ami a vártnál magasabb GDP-növekedéssel együtt az államadósság-ráta gyorsabb ütemű csökkentését is lehetővé teszi – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Meglepte a piacot a jegybank

ĀA monetáris tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, amíg az inflációs kockázatok a pénzügyi politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak