Gazdaság

Öt magyar innováció is megoldásokat kínál

Vízipari fejlesztések

Újabb öt, a kor környezeti kihívásaira megoldásokat kínáló, a Planet Budapest 2021 rendezvényen már bemutatott magyar innovációt elevenített fel tegnap megjelent podcastjában Áder János köztársasági elnök.

Az államfő elsőként a magyar víziparról beszélgetett Horváth Bálinttal, a Pureco Kft. ügyvezető igazgatójával, aki elmondta, hogy vállalatuk a szippantott szennyvizet tisztítja olyan mértékűre, hogy az utána a felszíni befogadókba beengedve nem károsítja a folyóvíz minőségét. A szennyvíztisztítás új módszereiről és technológiájáról Bodnár Attila, az Organica társalapítója, elnökhelyettese elmondta: cégük újítása, hogy a tisztításban alkalmazott mikroorganizmusok mellett magasabb rendű élőlények és növények is részt vesznek.

Az összeállításban újra hallható a VízŐr nevű, a talajnedvesség megőrzését segítő, magyar fejlesztésű készítmény bemutatása. A VízŐrre elsősorban a világ azon területein van szükség, ahol nagy probléma a vízhiány, emellett idehaza is alkalmazható, a technológiával Magyarországon ötven százalékkal csökkenthető az öntözés mértéke – emelte ki. Vaszkó Gábor, a Civita Group Zrt. társtulajdonosa és vezetője az egyszer használatos műanyag eszközök kiváltásának új lehetőségéről, a kukoricából készült, ehető tányérról, pohárról beszélt az adásban.

Kapcsolódó írásaink