Gazdaság

Nőtt az elmúlt években a hazai erdőállomány

Sikeres fásítási akciók

A fával borított területek növelése és a meglévő erdők megőrzése érdemben hozzájárul a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez – közölte Nagy István agrárminiszter a tárca tegnapi közleményében.

A miniszter emlékeztetett, hogy az országfásítási program három évvel ezelőtti meghirdetése óta több mint 40 ezer hektár új erdő és faültetvény létesítésére pályáztak a magyar gazdák.

„Az állami erdőgazdaságoknál folyó erdőtelepítési mintaprogramok keretében pedig 2019/2020-ban 554 hektár, 2020/2021-ben 683 hektár erdőt telepítettek. Ezen munka keretében az újszülöttek erdeje program részeként több mint hárommillió facsemete került a földbe” – emelte ki a miniszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az országfásítás részeként a településfásítási programban az elmúlt két évben 1362 településen 36 ezer sorfát ültettek el.

A fákat leggyakrabban játszóterek, sportpályák árnyékolására vagy iskola- és óvodaudvarok szépítésére használták fel. Ezeket pedig általában közösségi esemény keretében ültették el, bevonva ezzel a fiatalabb korosztályt is, így a kezdeményezés a környezettudatosságra való nevelés szempontjából is kiemelkedően fontos. Nagy István kitért arra is, hogy 2017 és 2020 között több mint 160 Natura 2000 fenntartási terv kihirdetésére került sor.

Kapcsolódó írásaink