Gazdaság

Megint kamatot emelt a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 2,90 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és ugyanekkora mértékben emelte a kamatfolyosó két szélét is keddi, kamatmeghatározó ülésén. Az egynapos betét kamata így 2,90 százalék, az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata pedig 4,90 százalék lett.

Megint kamatot emelt a jegybank
Elemzők kedden 30 bázispontos kamatemelésre számítottak, ennél nagyobb emelés mellett döntött az MNB
Fotó: MH

A testület legutóbbi kamatmeghatározó ülésén, tavaly decemberben 30 bázisponttal 2,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és 80 bázisponttal 2,4 százalékra az egynapos betét kamatát; az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata 30 bázisponttal emelkedett 4,4 százalékra.

Elemzők kedden 30 bázispontos kamatemelésre számítottak.

A testület 2021 júniusban jelentette be és kezdte meg kamatemelési ciklusát, amely közlése szerint addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba. Az alapkamat a mostani emelési ciklus megkezdéséig 2020 július óta állt 0,60 százalékon.

Erősödött a forint

A kedd reggel óta erősödő forintárfolyamnak újabb lendületet adott a kamatemelés: az eurót a kamatdöntés bejelentése után fél órával 359,60 forinton jegyezték a kora reggeli 361,53 forint után.

A forint már a döntést megelőzően is erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben kora reggeli jegyzéséhez képest, mindkét esetben mintegy 0,4 százalékkal. A dollár jegyzése a kora reggeli 319,63 forintról 318,92 forintra csökkent, a svájci franké pedig 348,93 forintról 347,02 forintra.

A forint így a kamatdöntés után 0,5 százalékkal állt erősebben a reggeli jegyzésénél az euróval és a svájci frankkal szemben és 0,2 százalékkal erősebben a dollár ellenében. Az év eleje óta 2,6 százalékkal erősödött a forint az euróval, 1,8 százalékkal a dollárral és 2,6 százalékkal a svájci frankkal szemben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom