Gazdaság

Két számjegyű keresetnövekedés

Hétindító. Jelentősen nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum– További alapkamat-emelésre is szükség lehet

A héten a Központi Statisztikai Hivatal munkaerőpiaci és kereseti adatokat közöl, a jegybank pedig kamatdöntő ülést tart.

Két számjegyű keresetnövekedés
A foglalkoztatás novemberben meghaladta a pandémia előtti szintet
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Holnap jelennek meg a novemberi kereseti adatok. Októberben a keresetek átlagosan 8,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, ezen belül a nagyobb átlagos bérnövekedés a közszférát jellemezte – mondta lapunknak Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője. Kifejtette, vélhetően hasonló folyamatok voltak jellemzőek novemberben is, azonban a növekvő infláció miatt a reálbérek átlagos emelkedése mérsékeltebb, de még pozitív lehetett.

Ami igazán érdekes lesz, az majd a januári béremelkedési adat, hiszen ez sok mindent elmond majd a 2022-es bérfolyamatokról. A minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelése, az infláció növekedése és a munkaerőhiány miatt két számjegyű, 10–15 százalékos átlagos keresetnövekedésre számítunk.

Csütörtökön jelennek meg a decemberi foglalkoztatási adatok – mondta Regős Gábor. A foglalkoztatás szintje novemberben magas volt, 4,677 millió fő, ami meghaladta a vírus megjelenése előtti szintet. Decemberben a novemberihez képest ellentétes hatások befolyásolhatták a foglalkoztatás alakulását, így összességében érdemi változásra nem számítunk.

Az ipar alapanyaghiány miatti, a szokásosnál hosszabb leállása mérsékelhette a foglalkoztatást, míg az év végi nagyobb kiskereskedelmi forgalom munkaerőigénye serkenthette azt. A következő időszak foglalkoztatását a koronavírus alakulása, illetve az ipart sújtó alapanyaghiány fennmaradása vagy megszűnése befolyásolhatja. Kedvező makrogazdasági folyamatok esetén a munkaerőhiány tovább fokozódhat – mutatott rá a szakértő.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) esetében szintén a holnapi és a csütörtöki napokat lesz érdemes figyelni. Holnap a monetáris tanács dönt az alapkamat mértékéről, míg csütörtökön az egyhetes betéti kamatról, tehát az effektív alapkamatról születik döntés. Az alapkamat és a kamatfolyosó teteje egyaránt 30 bázisponttal emelkedhet a várakozás szerint, az emelések elmaradása a forint gyengüléséhez vezetne – hívta fel a figyelmet Regős Gábor.

A kamatfolyosó tetejének módosítása ahhoz is szükséges, hogy az esetleges váratlan eseményekre az MNB heti kamatdöntéseivel rugalmasan tudjon reagálni. Elmondta még, bár az elmúlt hetekben a jegybank nem emelte az egyhetes betéti kamatot, a kedvezőtlen decemberi inflációs adat miatt egyértelműen szükség van további monetáris szigorításra, így a héten arra számítanak, hogy az egyhetes betét kamata 20 bázisponttal 4,2 százalékra emelkedik.

Ugyanakkor a kamatemelések gyakorisága a korábbinál jóval ritkább lesz, és nagyban függeni fog a januári inflációs adattól, illetve a forint árfolyamának alakulásától – tette hozzá Regős Gábor. Jól látszik az elmúlt időszak döntéseiből, hogy a jegybank nem szeretné túlzottan erősíteni a forintot a magas infláció ellenére sem.

Kapcsolódó írásaink