Gazdaság

Kétmillió magyar jövedelme nő közvetve a minimálbér-emelés miatt

A baloldali kormányok alatt a legkisebb kereset csupán annyival növekedett, ami nem érte el a háztartások összjövedelme középértékének változását

Nemrégiben a kormány hivatalos kommunikációjában hallottuk, hogy az idei húszszázalékos minimálbér-emelés csaknem kétmillió honfitársunkat érinti pozitívan. Erre hivatkozva terjed az az álhír, miszerint ma Magyarországon kétmillióan dolgoznak minimálbérért a mintegy 4,7 millió munkavállaló közül – mondta lapunknak Szalai Piroska, a KINCS munkaerőpiaci szakértője.

Kétmillió magyar jövedelme nő közvetve a minimálbér-emelés miatt
A csaknem 4,7 millió munkavállalóból több százezren önfoglalkoztatók
Fotó: MH/Purger Tamás

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) munkaerőpiaci szakértője elmondása szerint a KSH legfrissebb, novemberi munkaerőpiaci adatai szerint hazánkban 6,188 millióan élnek a 15–64 éves korcsoportban. Közülünk 175 ezren munkanélküliek, 1,433 millióan inaktívak, 4,580 millióan dolgoznak. Mellettük még 107 ezren dolgoznak a 65 év felettiek közül, azaz összesen 4,687 millióan ,tehát csaknem 4,7 millió foglalkoztatottat mutat ki a statisztika.

Kétmillió ember, azaz a munkavállalók majdnem fele keres nettó 170 ezer forint körül vagy annál is kevesebbet – erről beszélt a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója az ATV-nek adott nyilatkozatában. Molnár László szerint torz képet mutat a hazai jövedelmi viszonyokról az, hogy a KSH szerint Magyarországon bruttó 431 ezer forint volt tavaly októberben az átlagkereset.

Mint kiderült, a foglalkoztatottak közül a 15–24 éves fiatalok száma 274 ezer fő volt a harmadik negyedévben (ők immár mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól), és kevesebb mint 500 ezer főnek volt a legmagasabb iskolai végzettsége nyolc általános iskola vagy annál kevesebb, illetve 570 ezer főnek volt szakmai végzettség nélküli érettségije.

Szalai Piroska kiemelte: az összes foglalkoztatottból 4,077 millió fő volt alkalmazott, a többiek önfoglalkoztató vállalkozók.

Tavaly a foglalkoztatottak közül csaknem 245 ezren kerestek minimálbért, de összesen körülbelül kétmillió magyar visz többet haza az emelés miatt – közölte a szakértő.

A minimálbér emelése kapcsán közvetve érintett ugyanis minden olyan munkakörben dolgozó, akinek valamilyen egyéb jövedelemelemét, juttatását a minimálbér alapján számolják ki. Ilyenek például a gyed (ideértve a nagyszülői és diplomás gyedet is) maximális összegére vagy a táppénz maximumára jogosultak, a gyodban részesülők, az álláskeresési járadékot kapó munkanélküliek, a tanulószerződéssel dolgozó diákok, a mezőgazdasági idénymunkát végzők és az őstermelők – magyarázta Szalai Piroska. Így értendő a kormány azon állítása, hogy a minimálbér-emelés kétmillió magyar állampolgárt érinthet akkor, amikor 2021-ben csupán 245 ezren dolgoztak minimálbéren – tette hozzá a szakértő.

„Fontos megjegyezni ezek mellett, hogy az elmúlt húsz évben, amikor a baloldal kormányzott, a minimálbér mindösszesen annyival növekedett, ami nem érte el a háztartások összjövedelme mediánjának az emelkedését, a jobboldali kormányok alatt viszont már a medián összjövedelem növekedését meghaladó mértékben emelkedett a minimálbér” – hangsúlyozta Szalai Piroska.

Kapcsolódó írásaink

Bodó Sándor: Folyamatosan nőnek a bérek

ĀA munkaerőpiacon kiszámítható folyamatok zajlanak, a minimálbérhez kapcsolódó egyéb juttatások is emelkednek - fogalmazott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára