Gazdaság

A támogatások pörgethetik idén is az ingatlanpiacot

Az alacsonyabb jövedelműek hitelképessége a januártól magasabb minimálbér és garantált bérminimum miatt javulhat

Élénk ingatlanpiacra, enyhén emelkedő árakra számítanak idén az ingatlanpiacon a Duna House szakértői. A zöldhitel az új építésű ingatlanok keresletét növelheti.

A támogatások pörgethetik idén is az ingatlanpiacot
Év végéig kifut a zöldhitel 200 milliárd forintos kerete is, ami az új építésű lakások piacán hozhat további élénkülést
Fotó: MH/Purger Tamás

A Duna House előrejelzése szerint a 2021-es év tapasztalatai alapján aktív hitel- és ingatlan-piac várható idén is. A lejáró és határidős kedvezmények, mint a falusi csok, a Zöld Otthon Program vagy a babaváró hitel tovább élénkíthetik a forgalmat – válaszolta lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. Hozzátette, a kereslethangsúlyos piacon azonban így is további áremelkedés várható, elhelyezkedéstől és ingatlantípustól függően 5-10 százalékos mértékben.

Más a helyzet viszont a jelzáloghitelezés piacán, a kihelyezett hitelek volumenében nagyobb a bizonytalanság, így a Duna House szakemberei szerint tízszázalékos bővülés, de akár ugyanekkora visszaesés is jöhet. A határidős és kifutó otthonteremtési támogatások növelhetik a volument, de kérdéses, hogy a bizonytalanabb gazdasági helyzet, az emelkedő kamatkörnyezet és az országgyűlési választások utáni időszak milyen hatással lesz a keresletre. Az alacsonyabb jövedelműek hitelképessége a január-tól magasabb minimálbér és garantált bérminimum miatt javulhat – fűzte hozzá az elemző.

A jelenlegi forma szerint december 31-vel véget ér a babaváró program, amely a családok egyik legnépszerűbb és leginkább kihasznált otthonteremtési támogatása. A Duna House pénzügyi ügyfelei körében végzett felmérés szerint ezt a kölcsönt az indulása óta a legtöbb esetben lakásvásárlásra használták fel. Az eltelt 2,5 évben az ügyfelek több mint hatvan százaléka fordította ingatlancélra az elnyert támogatást. Időbeli korlátja csak a babaváró felvételének van, a felhasználásának nincs. Egyedül a gyermek megszületésének van egy határideje, méghozzá a kölcsön felvételétől számított öt éven belül kell teljesülnie ennek a feltételnek. Így ha például a babavárónak köszönhetően elnyert tízmillió forintos támogatott kölcsönt csak a 6. évben fordítaná ingatlanvásárlásra a család, miután kinőtték az előzőt, annak semmi akadálya nincs. Az ingatlanpiacon pont emiatt nem is fog jelentősen érződni rövid távon a babaváró kivezetése, így árfelhajtó hatása sem lesz. Az viszont biztos, hogy akinek ténylegesen ingatlanvásárlás miatt van szüksége erre a kölcsönre, az hamar el is fogja költeni, ezért nem csak 2022-ben, de még 2023 első felében is aktívabb piac várható. A hitelpiacon természetesen más a helyzet, az utolsó hajrában aki teheti, ki fogja használni a lehetőséget, ami a hitelpiacot élénkítheti – mutatott rá Benedikt Károly.

A szakértő szerint az év végéig – de nagy eséllyel már jóval korábban – kifut a zöldhitel 200 milliárd forintos kerete, ami az új építésű lakások piacán hozhat további élénkülést. E konstrukciót akár egyedülállók is igényelhetik, így várhatóan sokan élnek majd a lehetőséggel.

Még mindig tart a kiköltözési hullám

Idén az ingatlanpiacon várhatóan még mindig a vidék lesz a meghatározó, főleg az agglomerációs és a nyaralóövezetek. A 2021-es év tapasztalatai alapján előtérbe kerültek a kertkapcsolatos ingatlanok, köztük is reneszánszukat élik a zártkertek, hiszen alacsony áruk miatt jelentősen megugrott a kereslet irántuk. Emellett a nyaralók értéke is tovább nőtt, a szezonalitást felváltotta az egész éves, állandó kereslet, amely egyelőre jóval magasabb, mint a kínálat, így például a balatoni ingatlanárak egyre inkább közelítenek a fővárosiakhoz. Ezek következtében az agglomeráció is tovább erősödött, a kiköltözési hullám pedig nemcsak Budapestre jellemző, hanem szinte kivétel nélkül az ország minden nagyvárosára. Az elmúlt évben több mint 150 ezer tranzakció realizálódott a hazai ingatlanpiacon, aminek jelentős részét az agglomerációba kiköltözők adták. (MOA)

Kapcsolódó írásaink