Gazdaság

A rászoruló települések kompenzációt kapnak a kormánytól, enyhítve a forráshiányt

Csúsztatások a baloldali sajtóban

Számos csúsztatás fedezhető fel a Népszava pénteki cikkében az önkormányzatok finanszírozásával kapcsolatban – reagált az állításokra Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár.

A rászoruló települések kompenzációt kapnak a kormánytól, enyhítve a forráshiányt
Banai Péter Benő
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az újságíró valótlanul a településeket ért hátránynak láttatja, hogy a kormány 2012–2013-ban „elvette az egészségügyi és oktatási intézményeket” az önkormányzatoktól. Az elvétel egyben azt is jelenti, hogy a működtetésük költségeit sem az önkormányzatok fizetik.

Ugyanebben az időszakban a kormány átvállalta az önkormányzatoknak a baloldali kormányok alatt keletkezett adósságait is, összesen 1369 milliárd forintot. Az iparűzési adó megfelezésének hátrányait is taglalja a cikk, azonban a 25 ezer lakos alatti településeket, ezen lélekszám felett pedig a kedvezőtlenebb gazdasági helyzetben lévő településeket száz százalékban kompenzálta a kormány. A Modern Városok, valamint a Modern Falu Program egyarán az önkormányzati fejlesztéseket támogatja, uniós programokkal együtt ezek összértéke megközelíti a 400 milliárd forintot.

Kapcsolódó írásaink