Gazdaság

Látványosan növekedett az agrárium teljesítménye

A mezőgazdaság és élelmiszeripar hosszú távon csak a legmodernebb technológiák alkalmazásával lehet versenyképes

Az elmúlt harminc év legnehezebb mezőgazdasági idényén vagyunk túl, a kihívások mégis erőt adtak és összekovácsolták a gazdákat – közölte Nagy István agrárminiszter tegnap a közösségi oldalán. A koronavírus-járvány alatt a magyar agrárium nemcsak ütésállóvá vált, hanem azt is bebizonyította, hogy a gazdaság stratégiai ágazata – tette hozzá.

A magyar agrárium stratégiai szerepét nemcsak a pandémia alatt tapasztalt biztonságos és folyamatos élelmiszer-ellátás, hanem a gazdasági mutatók is alátámasztják – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter kiemelve, hogy a magyar mezőgazdaság területi termelékenysége 2010 és 2021 között 161 százalékkal bővült. Az elmúlt években az Európai Unióhoz is érdemi felzárkózás ment végbe: a magyar mezőgazdaság területi termelékenysége 2010-ben az EU értékének negyvenegy százalékát érte el, 2018-ra hatvan, 2021-re pedig hatvanhat százalékra növekedett ez az arány – tette hozzá a tárca közleménye szerint.

Kifejtette, 2021-ben újabb rekordot ért el a mezőgazdaság kibocsátása, ami meghaladta a 3300 milliárd forintot. Ez a teljesítmény pedig huszonnégy százalékos bővülést jelent 2018-hoz viszonyítva – emelte ki. A miniszter szerint optimizmusra ad okot, hogy 2018 óta a beruházások értéke huszonnégy százalékkal nőtt. A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar hosszú távon csak a legmodernebb technológiák és innovatív megoldások alkalmazásával lehet versenyképes, éppen ezért jó látni, hogy a gazdálkodók 2021 első három negyedévé­ben 376 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre – tette hozzá  Nagy István.

A magyar agrárium a nemzetgazdaság fontos tartópillére, ezt jól tükrözi, hogy az agrárexport értéke 2018 óta 22 százalékkal nőtt, külkereskedelmi többlete pedig 27 százalékkal bővült – hangsúlyozta.
A tárcavezető a közlemény szerint kitért arra is, hogy további tartalékok rejlenek még az ágazatban, amelyek a fiatalok számára is egyre nagyobb perspektívát jelenthetnek. Bizakodásra ad okot, hogy a mezőgazdasági jövedelem 2010 és 2021 között 123 százalékkal emelkedett – hívta fel a figyelmet.

A miniszter hangsúlyozta, a magyar vidék és a magyar agrárium megújítása szempontjából törté­nelmi jelentőségű lépés, hogy a kormány a lehető legmagasabb társfinanszírozási arányt biztosítja a 2021 és 2027 közötti években a Közös Agrárpolitika második pillérét alkotó Vidékfejlesztési Programhoz. Az elkövetkező években így 4265 milliárd forintból fejlődhet tovább a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar – derül ki a tárca közleményéből.

Kapcsolódó írásaink