Gazdaság

A falusi csok miatt egyre több településen adnak fel hirdetést

Már nemcsak a nagyvárosokban és Budapesten összpontosul a lakáspiaci kereslet és kínálat, ez a drágulást is fékezi – derült ki az Ingatlan.com gyűjtéséből

Országszerte élénkült a lakáspiaci kereslet és kínálat, aminek köszönhetően tavaly a települések 91 százalékában hirdettek meg eladásra lakóingatlanokat. Az élénkülés a falusi csok bevezetésének is köszönhető, emiatt szinte minden helységben megjelentek az eladók és a vevők – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből.

A falusi csok miatt egyre több településen adnak fel hirdetést
Ugrásszerű változás, hogy már szinte minden településen van eladó ingatlan
Fotó: MH/Katona László


Az elmúlt öt évben öt százalékkal nőtt azon települések száma, ahol eladásra hirdettek meg lakóingatlanokat. Tavaly 2869 helységben adtak fel eladó lakóingatlan-hirdetést, ami az összes település 91 százaléka, a települések 94 százalékában pedig érdeklődés is érkezett az eladó lakásokra és házakra – közölte tegnap az Ingatlan.com. Hat évvel ezelőtt öt százalékkal kevesebb településen hirdettek meg lakásokat és házakat eladásra a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők. A kereslet is élénkült az online térben: tavaly több mint ötmillió érdeklődés érkezett 2957 település eladó lakásaira és házaira, ami négy százalékkal több települést és tíz százalékkal több érdeklődést jelent, mint 2016-ban.

„Már majdnem minden település lakáspiacán megjelentek az eladók és a vevők, amelyben fontos szerepe van a 2019 nyarán bevezetett falusi csoknak. Mivel nemcsak a nagyvárosokban és Budapesten összpontosul a lakáspiaci kereslet és kínálat, ez a lakásdrágulás ütemére is fékező hatást gyakorol. Ráadásul a kisebb településeken magasabb összegű állami támogatásra jogosultak a vevők, ami az alacsonyabb ingatlanárak miatt a gyakorlatban még többet ér” – értékelte a folyamatokat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember azt is elmondta, hogy tavaly azért érkezett több településen érdeklődés az eladó ingatlanokra, mint ahány helységben friss kínálat jelent meg, mert az érdeklődők a 2021 előtt meghirdetett ingatlanokat is célba vették.

A fővárosban és Fejér megyében minden kerületbe és településre jutott friss kínálat és érdeklődés is eladó ingatlanokra 2021-ben, ezek a területek így százszázalékos lefedettségűnek tekinthetők. Pest, Komárom-Esztergom és Heves megyékben csak egy-két helységben nem jelent meg friss kínálat. Keresleti oldalon Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyékben minden településen volt érdeklődő az eladó lakóingatlanokra 2021-ben. Tavaly egy-egy település kivételével szinte minden helységben történt vevői érdeklődés a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Heves és Tolna megyékben meghirdetett lakásokra és házakra.

Az Ingatlan.com szakértője végül azt is elmondta, hogy az ország legtöbb települését érintő keresleti-kínálati élénkülés az állami támogatásoknak köszönhetően 2022-ben is kitarthat, különösen a nagyvárosok agglomerációs övezeteiben. Megírtuk, hogy megfigyelhető egyfajta kiköltözési hullám is. Az ingatlanpiaci körforgásba bekapcsolódó területek bővülése nagymértékben köszönhető a 2019-ben indult falusi csoknak.

Kapcsolódó írásaink