Gazdaság

Matolcsy György: Az ötvenéves amerikai párhuzam világhódítása

Edward Luce-nak teljesen igaza van, amikor párhuzamokat lát a mai helyzet és az 1970-es évek Amerikája között - írta Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán megjelent írásában. A jegybankelnök a „Public perception of 1970s-style drift poses threat to Biden” („Az 1970-es évekhez hasonló sodródással kapcsolatos közvélekedés veszélyes Biden számára”) című cikkre reagált, amely eredetileg a Financial Times-ban jelent meg 2022. január 14-én.

Matolcsy György: Az ötvenéves amerikai párhuzam világhódítása
Matolcsy György jegybankelnök
Fotó: MH

Matolcsy György felidézte: a 70-es évekbeli Amerikát a gyorsuló infláció, a bűnözési spirál, a politikai sodródás és a geopolitikai fenyegetések jellemezték. Az 1970-es évek tulajdonképpen átmenet volt az 1930-as évek és az 1980-as évek között.

A 70-es években ugyanezek a minták világszerte is megjelentek az 1968-as prágai és párizsi fejlemények, az 1971-es események, valamint a két olajválság eredményeképpen.

Ötven évvel később ugyanezek a mintázatok újra felismerhetők globális szinten, méghozzá az Egyesült Államok korábbi stratégai döntései következtében, amelyek a járvánnyal, az amerikai-kínai kapcsolatokkal és Oroszországgal kapcsolatosak - mutatott rá a jegybankelnök, aki kiemelte: a változás hajtóerői azonban a 2020-as években nagyobbak, erősebbek, gyorsabbak és sokkal összetettebbek, mint az 1970-es években voltak.

Kapcsolódó írásaink