Gazdaság

Kompenzációt igényelhetnek az agrárcégek

A megnövekedett építőanyagárak miatt a kormány mentőövet dobott a nehéz helyzetbe került pályázóknak

Egy tavaly decemberben megjelent rendelet értelmében lehetőség nyílik a 2020 után benyújtott, építési beruházást tartalmazó pályázatoknál kompenzációt igényelni a megnövekedett építőanyagárak miatti beruházásiköltség-növekedés ellensúlyozására – tájékoztatta lapunkat az Agrárközösség ügyvezetője. Török Zoltán elmondta: ez mentőövet nyújt azoknak, akik a drágulás miatt a pályázatok visszamondásán gondolkodtak. Hozzátette: érdemes szakértőhöz fordulni a siker érdekében.

Kompenzációt igényelhetnek az agrárcégek
Nem kell visszamondani egyetlen pályázatot sem a szükséges fejlesztésekre
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az előző év márciusában riasztó tempóban és mértékben kezdtek emelkedni az építőanyagárak. A több tényező által előidézett áremelkedés szűk egy év alatt tizenöt-húszszázalékos drágulást eredményezett, de a vas- és faanyagok esetében akár hatvan-nyolcvanszázalékos növekedést is meg lehetett figyelni – emlékeztetett Török Zoltán. Az agrárcégek számára problémát jelentett az utóbbi időszakban, hogy az árak elszállása miatt az eredetileg ötvenszázalékos támogatás már csak harminc százalékot ér, ezért sokan behúzták a kéziféket, vagy akár teljesen vissza is mondták a pályázatot a szükséges fejlesztésekre – hívta fel a figyelmet az ügyvezető.

A kormány december közepén kihirdetett rendeletének értelmében a 2020 után benyújtott, építési beruházást tartalmazó pályázatoknál kompenzációt igényelhetnek a pályázók a megnövekedett építőanyagárak miatti beruházásiköltség-növekedés ellensúlyozására – tájékoztatott. Így várhatóan az ötven-százmillió forint feletti projektösszegű építési beruházásoknál a gazdaságok nem esnek el a korábban megnyert pályázati támogatások tetemes részétől az áremelkedések miatt – mutatott rá.

„Idén januárban boldogan tudtuk visszahívni azokat, akik kitartóak voltak, és nem mondtak le a pályázatról az új, tényleges segítséget nyújtó lehetőséggel” – mondta. Ehhez egy támogatóiokirat-módosítási kérelmet kell benyújtani, amelyről egyedileg hoznak döntést – részletezte az Agrárközösség ügyvezetője.

Kiemelte, hogy fontos megvizsgálni a teljes projekt megvalósíthatóságát, hiszen a módosuló költségelemek befolyásolják a megvalósítást, így egyáltalán nem mindegy, milyen sorrendben és hogyan kezelik ezeket a módosítási kérelemnél. Fontos tapasztalt szakértők segítségét kérni a kérelem benyújtásához – hívta fel a figyelmet. Átlagosan akár 500–1000 tételt is módosítani kell, és mivel új elszámolási lehetőségről van szó, nem mindenki látja át, hogy a felületen mit és hogyan kell feltüntetni. Egy át nem gondolt módosítási kérelem pedig akár az egész projektet veszélybe sorolhatja – hangsúlyozta Török Zoltán.

Kapcsolódó írásaink

Ültetvénytelepítési támogatás

ĀA Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, ültetvények telepítését támogató felhívást a tervek szerint márciusban újranyitja az Agrárminisztérium – derült ki a tárca tegnapi sajtóközleményéből