Gazdaság

Idén 16 tematikában bocsát ki emlékérméket az MNB

A Magyar Nemzeti Bank immár több mint félszázados hagyományai szellemében tizenhat tematikában 28 emlékérmét tervez kibocsátani 2022-ben. Ezek közül három arany, kilenc ezüst és hat önálló színesfém emlékpénz, de az emlékérmék értékközvetítő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a nemesfém emlékérmék színesfém változatai ezúttal is kibocsátásra kerülnek. Hat korábban megkezdett sorozat folytatása és három új sorozat indítása szerepel a tematikailag és technikailag is sokrétű emlékérme-programban, tudatta a jegybank lapunkhoz eljuttatott közleményében hétfőn.

Idén 16 tematikában bocsát ki emlékérméket az MNB
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Az idei évi emlékérme-kibocsátási program összetételében és kivitelezésében is sokszínűnek ígérkezik: olyan egyedi megoldások kerültek a programba, mint a II. András Aranybullájának 800. évfordulójára tervezett miniarany és az eredeti okirat függőpecsétjének a méretében készülő színesfém emlékérmék, melyek külön-külön önálló érmék, de a kibocsátói szándék szerint egymásra is illeszthetőek.

Az emlékérme-kibocsátási programban újdonságként bevezetésre kerül a 42 milliméteres átmérő, amely a magyar megyéket és megyeszékhelyeket bemutató sorozat tagjait teszi majd még különlegesebbé, melyet a gyűjtői igények alapján indít a jegybank.

A méret mellett az emlékérmék alakja tekintetében is változatosság jellemzi az idei kibocsátási programot, hiszen a standard kör alakú érmék mellett ovális (Nobel-díjasokat bemutató sorozat elemei), illetve négyszögletes alakú emlékérmék („Az mRNS alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány” és a „Richter Gedeon”) is gazdagítják a programot. Emellett igazi kuriózumként hatszögletű színesfém sorozatot is indít az MNB a Nemzeti Hauszmann Program eredményeinek bemutatására, melynek tagjai mozaikszerűen összeilleszthetőek lesznek.

A kibocsátási program tematikái között jelentős történelmi, tudományos és művészeti évfordulók szerepelnek, illetve olyan népszerű sorozatok folytatódnak, mint a középkori magyar aranyforintok, a nemzeti emlékhelyeket, a magyar pásztor- és vadászkutyákat, valamint a magyar népmesék rajzfilmsorozatot bemutató érmesorozatok. Méltán lehetünk büszkék tudósainkra, kutatóinkra, akik munkásságát nemzetközi díjakkal is elismerték, ezért a magyar származású Nobel-díjas tudósokat bemutató sorozat analógiájára a közgazdasági Nobel-emlékdíjas és matematikai Wolf-díjas kutatók is sorozatba rendezve kerülnek bemutatásra 2022-től kezdődően.

A jövő évi emlékérme-kibocsátási programban olyan női alakok szerepelnek, akikre példaképként tekinthetünk, így Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő és Nemes Nagy Ágnes tiszteletére is megjelenik ezüst és színesfém érme.

A 2014 óta érvényben lévő értékesítési politika szellemében minden nemesfém emlékérmének megjelenik az alacsonyabb névértékű színesfém változata is. Ez a kivitel nem csupán a választékot bővíti, hanem kedvező ára miatt elősegíti az emlékérmék népszerűsítő, ismeretterjesztő szerepének még hatékonyabb érvényesülését.

Az emlékérméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. előjegyzési lehetőséget biztosít január 19-től egy hónapon át az előjegyzési keret erejéig. Részletes információ az előjegyzési és értékesítési rendről itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink

Megint a buszsávot használta Karácsony Gergely

ĀA főpolgármester a buszsávot használta, hogy ne kelljen órákig a dugóban ülnie + VIDEÓK - Baloldali politikusként úgy vélheti, a szabályok, törvények nem vonatkoznak rá - Családos embereket rúgnak ki, holott kabinetfőnöke közel 1,2 milliót keres havonta